Psihoterapii individuale si de grup

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Intr-un articol publicat in 2003 Hoagwood face o sinteza a tuturor studiilor controlate evidence-based publicate privind eficenta psihoterapiei si constata ca pana la acea data s-au publicat peste 1500 de studii clinice controlate privind rezultatele psihoterapiei cu copii si adolescenti si au fost 12 revizuiri importante ale studiilor dintre 1998 si 2002. Aceste studii contolate au avut ca scop d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihoterapii individuale si de grup

Intr-un articol publicat in 2003 Hoagwood face o sinteza a tuturor studiilor controlate evidence-based publicate privind eficenta psihoterapiei si constata ca pana la acea data s-au publicat peste 1500 de studii clinice controlate privind rezultatele psihoterapiei cu copii si adolescenti si au fost 12 revizuiri importante ale studiilor dintre 1998 si 2002. Aceste studii contolate au avut ca scop demonstrarea eficientei interventiei terapeutice, adica probabilitatea ca o terapie data sa produca efecte benefice in conditii ideale.

Problema este insa ca aceste studii clinice controlate se centreaza pe respectarea cu strictete a conditiilor de cercetare: repartizarea aleatorie a pacientilor in grupurile experimentale, utilizarea loturilor de control si tratament fix dupa manual. In realitatea clinica insa lucrurile nu stau asa si acelasi autor (Hoagwood, 2003) spune ca 90% dintre serviciile reale de psihoterapie din clinici nu au nici o dovada de eficienta, deoarece conditiile reale nu sunt nici pe departe cele din studiile controlate evidence-based: nu se pot lasa pacienti netratati pentru a constitui lot de control, terapeutii experimentati nu lucreaza dupa manual, etc.

Din aceste motive, se inregistreaza discrepante foarte mari intre studiile clinice controlate si practica clinica reala (vezi Hair, 2005, Journal of Child and Family Studies - ISI) Relatiile terapeutice validate empiric Astfel, cea mai recenta orientare in cercetarea din psihoterapie este identificarea relatiilor terapeutice validate empiric mai degraba decat a tratamentelor validate empiric. In acest sens, Divizia 29 a APA a desemnat o comisie (task force) de specialisti contemporani foarte cunoscuti care are o dubla misiune:

de a identifica elementele unei relatii terapeutice eficiente si de a identifica metodele eficiente prin care psihoterapia poate fi adaptata la particularitatile pacientului individual. Cea mai importanta lucrare a acestei comisii a aparut in 2002: Psychotherapy relationships that work: Therapist contributions and responsiveness to patients, fiind coordonata de presedintele comisiei, profesorul J.C. Norcross.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.