Psihoterapii de orientare comportamentala

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Terapeutii de orientare comportamentalista citeaza adesea unul din celebrele experimente ale lui Watson si Rayner (1920) in cursul carora un copil de 11 luni a fost conditionat sa dezvolte o reactie de frica in prezenta unui sobolan alb, prin asocierea prezentarii animalului cu un zgomot foarte puternic. Treptat teama s-a generalizat, ea aparand si la alte animale sau obiecte fabricate din blana s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihoterapii de orientare comportamentala

Terapeutii de orientare comportamentalista citeaza adesea unul din celebrele experimente ale lui Watson si Rayner (1920) in cursul carora un copil de 11 luni a fost conditionat sa dezvolte o reactie de frica in prezenta unui sobolan alb, prin asocierea prezentarii animalului cu un zgomot foarte puternic. Treptat teama s-a generalizat, ea aparand si la alte animale sau obiecte fabricate din blana sau plus.
Watson si Rayner au anticipat principiile psihoterapiei comportamentale afirmand ca daca stimulul generator de teama ar fi asociat cu un stimul agreabil, teama ar putea fi eliminata.

Astfel, daca pacientul este instruit sa-si imaAZgineze o experienta anxiogena intr-o situatie terapeutica relaxanta si securizanta el va conAZstata curand ca experienta respectiva nu este urmata de consecintele negative asteptate, reactia de evitare avand un caracter nevrotic. Prin intermediul unor procedee de acest tip pacientul invata sa discrimineze intre pericolele reale si fricile sale irationale. Aceasta interpreAZtarea pune accentul pe intelegerea semnificatiei stimulilor de catre pacient ea depasind limitele stricte ale conceptului de conditionare.

Din acest motiv multi psihoterapeuti contempoAZrani tind sa interpreteze in felul acesta conditiAZonarea, ei generand orientare denumita "psihoAZterapie cognitiv-comportamentala" (G o I d-fried si Goldfried, 1975;Meichenbaum, 1974).Aceasta abordare reduce discrepanta dintre psihoterapiile dinamice si cele comportamentale. Diferenta esentiala intre cele doua orientari terapeutice mentionate consta in modalitatea lor diferita de abordare a simptomelor. OrienAZtarea dinamica este de parere ca simptomul nu este important prin el insusi, el fiind un simbol al unui proces nevrotic cu caracter mai profund.

Acest proces psihopatologic trebuie,scos la lumina si numai in felul acesta pacientul va deveni mai adaptat la existenta. Pentru terapeutii comportamentalisti aceasta orientare este un non-sens. Simptomul nu simAZbolizeaza nici o problema mai profunda, ci reAZprezinta el insusi o problema care trebuie eliminata fara pretentia de a modifica altceva din structura personalitatii pacientului. Daca simpAZtomul a fost achizitionat prin invatare, efortul terapeutic trebuie orientat in directia inversarii procesului de invatare.

In conceptia terapeutilor de orientare dinamica inlaturarea simptomului nu este considerata vin-decare. Mai mult, aceasta eliminare fara ataAZcarea procesului nevrotic de baza este considerata periculoasa pentru ca simptomul este doar expresia superficiala a unui proces psihopatologic profund, care poate genera noi simptome adesea mai severe decat cel aborAZdat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.