Psihoterapia prin interventie paradoxala

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Succesul interventiei paradoxale depinde de evitarea de catre pacient sau familie a instructiunilor terapeutului sau de urmarea lor pana la punctul absurditatii si apoi restrucAZturarea prin ricoseu (P a p p, 1980). 3. Interventia prin paradox este acea interventie menita sa produca schimbari de ordinul II, respectiv schimbari in structura sistemului aflat in terapie (W a t z I a w i c k s.a., 197[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihoterapia prin interventie paradoxala

Succesul interventiei paradoxale depinde de evitarea de catre pacient sau familie a instructiunilor terapeutului sau de urmarea lor pana la punctul absurditatii si apoi restrucAZturarea prin ricoseu (P a p p, 1980). 3. Interventia prin paradox este acea interventie menita sa produca schimbari de ordinul II, respectiv schimbari in structura sistemului aflat in terapie (W a t z I a w i c k s.a., 1974). Se poate spune, cu alte cuvinte, ca interventia prin paradox, referitoare la un simptom consta in a solicita clientul (individ, cuplu, familie) sa faca ceea ce ei fac deja, in viziunea terapeutului aceasta indicatie putand contribui la o schimAZbare.

Acest tip de interventie contine in sine un eleAZment de surpriza, fiind contrara unor expectatii rezultate din context si parand nelogica din punctul de vedere al acestor expectatii ale pacientului.
P a I o z z o I i (1981) spunea ca "oamenii sunt mai usor influentati atunci cand asteapta un anumit mesaj si primesc in schimb un mesaj cu totul diferit" (p. 45), iarEricksonsiRossi (1979) subliniau faptul ca orice expectatie de tip soc sau surpriza fixeaza pentru moment atentia si intrerupe sirul vechilor asociatii facilitand schimbarea.

Din acest motiv este eficient ca orientarea terapeutica sa aiba drept scop modificarea curAZsului gandirii pacientului referitoare la problema sa. Daca nu se procedeaza astfel, terapeutulpoate intra in jocul pacientului, repetand la nesfarsit aceeasi secventa comportamentala si facand ca terapia sa esueze. Cheile demersului terapeutic prin paradox sunt "a gandi diferit" si "a actiona imprevizibil" (C a-d e, 1985).

Nu este inca suficient ca terapeutul sa actioneze imprevizibil, ci aceasta imprevizibilitate trebuie sa se refere la aspectele de esenta ale demerAZsului psihoterapeutic. fn cursul acestui demers trebuie stabilite noi conexiuni si trebuie acorAZdate noi semnificatii diferitelor aspecte ale problemei care il framanta pe pacient. Utilizarea paradoxului in terapie capteaza atentia si poate furniza un nou curs gandirii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.