Psihoterapia existentialista

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Rollo May - este unul din cei mai cunoscuti reprezentanti ai acestei orientari in SUA.
May critica maniera traditionala de a intelege fiinta umana, el considerand - asemenea lui Sartre - ca analiza distruge natura umana.
Explicatiile bazate pe mecanismele prezente experienta anterioara, fortele mediului - ne impiedica sa intelegem unica fiinta umana si optiunile pe care le face - tre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihoterapia existentialista

Rollo May - este unul din cei mai cunoscuti reprezentanti ai acestei orientari in SUA.
May critica maniera traditionala de a intelege fiinta umana, el considerand - asemenea lui Sartre - ca analiza distruge natura umana.
Explicatiile bazate pe mecanismele prezente experienta anterioara, fortele mediului - ne impiedica sa intelegem unica fiinta umana si optiunile pe care le face - trebuie gasita o noua metoda stiintifica pentru a permite o mai adecvata intelegere a omului.

Caracteristicile psihoterapiei existentialiste :
- contributia fundamentala a TE este intelegerea omului ca existenta
- aceasta nu inseamna negarea validitatii abordarii dinamice sau comportamentale - dar considera ca fortele dinamice primare pot fi intelese numai in contextul structurii existentei persoanei respective.
Problema principala de care sufera oamenii in ziua de azi este ingustarea sau inchiderea accesului mentalului la experiente ca rezultat al anxietatii, aceasta avand drept consecinta reducerea posibilitatilor de a se autoactualiza pe ei insisi ca fiinte individuale.

Anxietatea nevrotica nu este altceva decat blocarea sau ingustarea constientizarii, iar cand aceasta stare se prelungeste ea genereaza sentimente de apatie si depersonalizare.
Anxietatea poate fi inteleasa si ca pierderea sentimentului eului in raport cu realitatea obiectiva si se instaleaza pentru ca lumea valorilor cu care persoana se identifica este amenintata. De aceea boala (anxietatea, tulburarea nevrotica) este o modalitate dezadaptativa prin care oamenii incearca sa-si conserve Eul amenintat.
May considera ca in societatea moderna mai ales tinerii au o vulnerabilitate crescuta fata de anxietate.

Cand insasi valorile unei societati se clatina, cand se desfasoara schimbari cu caracter traumatizant, individul nu are o baza interioara, un echilibru interior stabil pentru a face fata unor amenintari concrete.Rezultatul ste dezorientarea psihica, cat si starile acute sau cronice de anxietate. Ori aceasta este starea culturii in secolul XX.
In absenta unor repere valorice externe, oamenii trebuie sa-si gaseasca orientarea in ei insisi si aceasta a dus la dezvoltarea psihanalizei si apoi a existentialismului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.