Psihoterapia dinamica post-freudiana

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

M a n n (1973) descrie asa-numita "psihoterapie limitata in timp". Aceasta abordare, centrata in principal asupra reducerii simptomelor, utilizeaza metodele psihodinamice in cursul unui tratament care dureaza douasprezece sedinte. Poate ca cel mai extins program de psihoterapie dinamica de scurta durata, care cuprinde si cea mai importanta componenta de evaluare apartine lui Strupp si colaboratori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihoterapia dinamica post-freudiana

M a n n (1973) descrie asa-numita "psihoterapie limitata in timp". Aceasta abordare, centrata in principal asupra reducerii simptomelor, utilizeaza metodele psihodinamice in cursul unui tratament care dureaza douasprezece sedinte. Poate ca cel mai extins program de psihoterapie dinamica de scurta durata, care cuprinde si cea mai importanta componenta de evaluare apartine lui Strupp si colaboratorilor (Strupp, 1981, cit. Coleman; But-cher;Carson, 1984).

Acest sistem, cunoscut sub denumirea de "psihoterapie dinamica limitata in timp",merge mai departe decat programul iui M a n n bazat doar pe reducere de simptome, avand pretentia de a produce modificari durabile in sfera personalitatii pacientilor in cursul unei terapii care dureaza 25-30 de sedinte. Au mai aparut si alte diferente in psihoterapia dinamica contemporana. Astfel, terapeutii analisti tind sa acorde o atentie mai mare functiilor ego-ului, considerandu-l pe acesta ca pe un factor de dezvoltare si de control al vietii individuale (H a r t m a n, 1958).

Astfel, omuleste considerat ca o fiinta care este mai capabila de a se autocontrola si mai putin dominata de experientele refulate ce tin de sexualitatea timpurie, ca in psihanaliza traditionala.
Desi evenimentele din copilarie .sunt in conAZtinuare considerate ca experiente formative im-portante, psihanalistii contemporani pun un accent ceva mai mare pe relatiile interpersonale si pe situatiile actuale ale pacientului. Exista diferente de opinii intre psihanalisti si in ceea ce priveste cazuistica abordata.

Daca psihanalistii ortodocsi lucreaza doar cu cazuri considerate in mod clasic ca fiind potrivite pentru psihanaliza (fobii, acte compulsiv-obsesive, stari anxioase, isterii), alti psihanalisti au curajul sa abordeze si cazuri mai dificile cum ar fi, de pilda, personalitatile schizoide, paranoide sau pacientii cu depresii moderate. In ciuda acestor modificari psihanaliza este criticata si astazi de multi autori mai ales pentru durata ei prea lunga (fapt ce o face sa fie si foarte costisitoare pentru pacient), pentru faptul ca se bazeaza pe o teorie discutabila asupra naturii umane, pentru neglijarea problemelor curente ale pacientilor si accentuarea conflictelor inconstiente timpurii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.