Psihopedagogia handicapului neuromotor

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.73

nivel: Facultate

Psihopedagogia handicapului neuromotor
Aspectele din schema de mai sus se intrică. Hidroterapia, electroterapia și mai ales kinetoterapia sunt desigur mijloace fizice, dar atunci când ele sunt folosite dinamic, în scopul de a câștiga sau recâștiga o deprindere motorie, ele devin mijloace de educare - reeducare. Inversia și dușul scoțian sunt mijloace fizioterapeutice, dar executarea unor mi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihopedagogia handicapului neuromotor

Psihopedagogia handicapului neuromotor
Aspectele din schema de mai sus se intrică. Hidroterapia, electroterapia și mai ales kinetoterapia sunt desigur mijloace fizice, dar atunci când ele sunt folosite dinamic, în scopul de a câștiga sau recâștiga o deprindere motorie, ele devin mijloace de educare - reeducare. Inversia și dușul scoțian sunt mijloace fizioterapeutice, dar executarea unor mișcări în apă, chiar stimularea contracției sub apă e o reeducare (Robănescu).

Psihopedagogia handicapului neuromotor
Tot reeducare este și mișcarea activă pe care bolnavul o execută sub acțiunea curentului electric decontracturant al unei anumite grupe de mușchi. Protezarea e plasată în cadrul recuperării deoarece importantă este nu confecționarea unui aparat ortopedic pentru deficient, ci efectele. Acestea implică un proces de educare – reeducare pentru a-l învăța să folosească aparatul sau proteza respectivă.

Psihopedagogia handicapului neuromotor
2. Boli ale neuronului motor central – generalități, program recuperator
Aceste boli sunt de tipul următor: sechele ale encefalopatiilor cronice infantile (paralizii spastice, infirmitate motorie cerebrală).

Profesorul D.Vereanu și colaboratorii definesc astfel această condiție: “ Tulburare persistentă, fără să fie fixă, a motricității și posturii, apărută de la naștere sau în primii ani de viață și legată de o atingere netumorală și nedegenerativă a creierului, survenind în cursul dezvoltării sale normale, înainte, în timpul sau după naștere”.

Pentru K. Bobath, pralizia cerebrală rezultă dintr-o leziune sau rea dezvoltare a creierului. Deficitul motor își găsește expresia în modalități anormale de postură și mișcare, în asociație cu un tonus postural anormal. Leziunea, care este prezentă în creier încă de când e imatur, interferează cu dezvoltarea motorie normală a copilului. Ea e problema prumordială a adaptării – readaptării copilului.

Din punct de vedere clinic, sechelele encefalopatice îmbracă o mare varietate de forme. Între acestea, Phelps deosebea cinci grupe, în funcție de predominanța spasticității, a rigidității, atetozei, tremurăturii sau ataxiei.

Toți autorii sunt de acord în a recunoaște că rezultatele terapeutice cele mai bune se obțin atunci când boala e diagnosticată precoce și tratamentul început imediat. Dacă tratamentul poate să înceapă în jurul vârstei de 6 luni, copilul are mai multe șanse de îmbunătățire deoarece centri motori nu sunt încă dezvoltați. În acest stadiu creierul are mai multă plasticitate, iar funcțiile sale pot fi influențate mai ușor.
Tratamentul precoce poate preveni instalarea contracturilor și diformităților. Prin mișcare normală se previne întârzierea mintală datorată lipsei de experiență senzorială.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.