Psihoneurofiziologie

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.67

nivel: Facultate

- Tulburari de sensibilitate, localizate de partea opusa leziunii. Aceste tulburari sunt de tipul hemianesteziei si hemi-analgeziei, pentru toate tipurile de sensibilitate. Sensibilitatea superficiala poate sa nu fie serios afectata, deoarece o parte din aceasta este reprezentata bilateral. Acest fapt presupune ca o serie de fibre se pot re-incrucisa la nivelul comisurii posterioare, incit dispari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihoneurofiziologie

- Tulburari de sensibilitate, localizate de partea opusa leziunii. Aceste tulburari sunt de tipul hemianesteziei si hemi-analgeziei, pentru toate tipurile de sensibilitate. Sensibilitatea superficiala poate sa nu fie serios afectata, deoarece o parte din aceasta este reprezentata bilateral. Acest fapt presupune ca o serie de fibre se pot re-incrucisa la nivelul comisurii posterioare, incit disparitia acesteia este aproape imposibila.

- Durerea de tip central (hiperpatie) reprezinta simptomul caracteristic pentru o leziune talamica. Aceasta durere este intensa si cu caracter de arsura, putind iradia in intreg hemi-corpul.
- O alta tulburare importanta in leziunile talamice o reprezinta miscarile involuntare, care se manifesta sub forma unui tremor al membrelor, datorat lezarii nucleului lateral ventral.
- Un alt simptom este ataxia, observata la membrele interesate; ea depinde de intensitatea parezei sau a deficitului motor, dar si de tulburarile profunde, de sensibilitate.

- Tulburarile de vorbire. Functia celor trei mari arii ale vorbirii este coordonata prin intermediul conexiunilor intra-talamice, cortico-talamice si talamo-corticale. Tulburarile de vorbire pot aparea prin lezarea cortexului, a conexiunilor dintre cortex si talamus sau prin lezarea talamusului. Studiile asupra functiilor cognitive in cazul talamotomiilor ventro-laterale releva ca acest nucleu ventro-lateral prezinta importanta pentru selectia continua de informatie, pentru mentinerea unei activitati dirijate, pentru controlul atentiei si pentru refacere.

Talamotomiile stingi diminua performantele verbale, atit receptive cit si expresive. Talamotomia dreapta determina aparitia unei inatentii pentru stimulii discriminativi implicati in perceperea rapida a formelor si, deci, in viteza perceptiva. Talamusul drept este deci implicat mai mult in performante neverbale, pe cind talamusul sting este implicat frecvent in performante verbale. Nucleii talamici intralaminari par a fi implicati in atentia selectiva legata de zonele neocorticale si de sistemul limbic. De aceea, talamusul are un rol in procesul de trezire si in mentinerea atentiei.
- Tulburarile de memorie. Acestea au fost observate in cadrul lezarii nucleilor ventro-laterali.

- Tulburarile de emotie, care se intilnesc mai mult in sfera manifestarilor motorii ale actului emotional.
- Dementa talamica este o tulburare grava si profunda a functiilor intelectuale. Se manifesta prin apatie, indiferenta si, rar, fenomene de agitatie, cu scaderea generala a performantelor intelectuale, cu diminuarea vorbirii spontane, tulburari de memorie, dezorientare temporo-spatiala, tulburare marcata de atentie. Dementa talamica apare in general dupa lezarea bilaterala a conexiunilor talamo-corticale si a circuitelor hipocampo-talamo-cingulare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.