Psihologismul european

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.86

nivel: Liceu

In evolutia lor, popoarele au parcurs un ciclu alcatuit din mai multe sau mai putine secvente intermediare. Acest ciclu incepe cu starea de multime si atinge maximum prin cristalizarea unui ideal national prin care neamul se particularizeaza in istorie. Prin devalorizarea si pierderea idealului, poporul redevine multime. Pentru a se impiedica acest moment, civilizatia, chiar si cea mai evoluata, t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologismul european

In evolutia lor, popoarele au parcurs un ciclu alcatuit din mai multe sau mai putine secvente intermediare. Acest ciclu incepe cu starea de multime si atinge maximum prin cristalizarea unui ideal national prin care neamul se particularizeaza in istorie. Prin devalorizarea si pierderea idealului, poporul redevine multime. Pentru a se impiedica acest moment, civilizatia, chiar si cea mai evoluata, trebuie sa fie nu un scop in sine, ci un mijloc eficient de cultivare a idealului si a valorilor care - i asigura perenitatea acestuia. Un popor isi asigura longevitatea istorica prin perenitatea idealului care-i particularizeaza trasaturile etnice.

Prin pertinenta analizelor intreprinse si prin acuratetea semantica a conceptelor lansate in circuitul stiintific, G. Le Bon a contribuit atat la dezvoltarea sociologiei, cat si la conturarea sociologiei sociale ca disciplina autonoma. Din acest moment, apare clar ca obiectul de studiu al psihologiei este individul, psihologia sociala studiaza deschiderile alocentrice ale individului, in context comunitar, iar sociologiei ii revine competenta studierii spatiului social organizat.

Aceste precizari ii acorda lui G. Le Bon calitatea de a fi un moment referential in incercarile de clarificare a confuziilor dintre psihologie si sociologie, iar psihologismului sau ii confera o nota aparte in cadrul acestei orientari generale. De fapt, tocmai aceasta particularitate l-a facut interesant si printre psihologi, chiar Wihelm Wundt (1832-1920), intemeietorul primului laborator de psihologie experimentala (Leipzig, 1879), folosind unele din sugestiile sale tematice in intreaga sa opera. Punand, insa, accent pe aspectele volitionale care stau la baza cristalizarii moravurilor a redactat o "Psihologie a popoarelor" intre anii 1900-1920.

Impresionanta ca dimensiuni in cele 10 volume ale sale se gasesc si numeroase pagini ramase antologice pentru literatura privind geneza mitului, limbajul, religia s.a. Din punctul de vedere al sociologiei, remarcam definirea importantei conceptiei despre lume (Weltanschaung) in geneza modelelor de comportament colectiv. Relevarea rolului mentalului colectiv in formularea si dezvoltarea sistemului de valori care particularizeaza etnic un popor constituie, iarasi, o contributie valoroasa la dezvoltarea patrimoniului stiintific de profil.

Aceste achizitii conceptuale vor avea efecte favorabile asupra impactului explicativ al socializarii si al fondului socializant in calitatea lor de categorii eminamente sociologice. Utilizand novator problematica aferenta psihologiei maselor, Jose Ortega y Gasset (1883-1955) prin lucrarea "Rebeliunea maselor" (La rebelion de las masas, 1914) completeaza psihologismul cu unele elemente concrete, din mentalul colectiv spaniol, dar abordate cu un arsenal conceptual preponderent filosofic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.