Psihologismul american - etapa a constituirii sociologiei ca stiinta

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Conceptul generic de viata sociala desemneaza complexitatea interactiunilor dintre indivizi, diferiti ca obtiuni valorice si ca potential actional. Aceasta diferenta de potential sta la baza antinomiilor, tensiunilor si conflictelor care se reflecta in contradictii sociale specifice fiecarei societati. Pentru ca aceste contradictii sa nu antreneze fenomene entropice, "controlurile sociale" intervi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologismul american - etapa a constituirii sociologiei ca stiinta

Conceptul generic de viata sociala desemneaza complexitatea interactiunilor dintre indivizi, diferiti ca obtiuni valorice si ca potential actional. Aceasta diferenta de potential sta la baza antinomiilor, tensiunilor si conflictelor care se reflecta in contradictii sociale specifice fiecarei societati. Pentru ca aceste contradictii sa nu antreneze fenomene entropice, "controlurile sociale" intervin si asigura coerenta functionala sistemului social global.

Genetic, "Controlurile sociale" sunt un rezultat al interferentei dintre formele de interventie pentru ecranarea efectelor diferitelor forme de manifestare a contradictiilor sociale si aria latenta sau manifesta a antinomiilor. La nivel global, fiecare societate are un sistem de controluri sociale integrat in structurile sociale care o particularizeaza. In functie de nivelul de dezvoltare, fiecare societate acorda prioritate unuia sau altuia dintre aceste controluri sociale.

De exemplu, in trecut au prevalat religia, educatia sau arta in "cimentarea" ansamblului social; in prezent, gradul de civilizatie face din drept principala forma eficienta de control social. Controlurile sociale regleaza aria si continuturilor relatiilor sociale prin intermediul normelor juridice, morale, a formelor de apreciere estetica si se finalizeaza in opere de cultura si civilizatie. Fara a fi ele insele componente ale civilizatiei, fac posibila civilizarea indivizilor prin acceptarea normelor sociale de comportament civic si profesional.

Structura si ierarhia acestor "controluri sociale" este strans dependenta de structura sistemelor sociale si de valorile dominante in fiecare etapa de dezvoltare. Considerand ca echilibrul social este un semn al prosperitatii, in sensul ca societatea nu-si iroseste resursele pentru a aplana conflictele, ci foloseste aceste resurse pentru a creea opere de cultura si civilizatie, Ed. A. Ross propune un sistem categorial care sa-i confere sociologiei un statut de metodologie a cercetarii care pot asigura echilibrul social cu costuri minime.

Sub raport explicativ-epistemic, acest sistem de categorii cuprinde urmatoarea ierarhie a proceselor sociale clasificatepe criteriul complexitatii:Geneza societatii poate fi satisfacator explicata prin prisma comceptelor de: asemanare, conjugare, multiplicare. (Multiplicarea este inteleasa ca imitatie, in sensul psihologist al cuvantului);
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.