Psihologie sociala

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Comunicare asertiva este comunicarea ce realizeaza un echilibru intre opiniile noastre si ale celorlalti, adica a spune lucru potrivit, in modul potrivit, persoanei potrivite, la timpul potrivit, pentru a obtine efectul dorita. Fie ca exprimam ceea ce credem noi ca trebuie facut intr-o situatie, sau ca refuzam ceea ce ne cere cineva, ori cerem noi insine opninia altora, e important sa ne exprimam [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologie sociala

Comunicare asertiva este comunicarea ce realizeaza un echilibru intre opiniile noastre si ale celorlalti, adica a spune lucru potrivit, in modul potrivit, persoanei potrivite, la timpul potrivit, pentru a obtine efectul dorita. Fie ca exprimam ceea ce credem noi ca trebuie facut intr-o situatie, sau ca refuzam ceea ce ne cere cineva, ori cerem noi insine opninia altora, e important sa ne exprimam cat mai clar punctul de vedere, rezultatul pe care il asteptam si ideea de baza (cu care trebuie sa fim consecventi) - adica spunem lucrul potrivit.

Comportamentul asertiv este un comportament interpersonal, care implica exprimarea onesta si relativ directa a gindurilor si sentimentelor social adecvate si in care se tine cont de sentimentele si starea altor oameni. Asertivitatea este cea mai eficienta modalitate de solutionare a problemelor interpersonale.

Asertivitatea este o caracteristica a unei persoane care isi exprima cu usurinta punctul de vedere si interesele, fara anxietate, si fara a le nega pe ale celorlati. Tehnicile de antrenament in sensul asertivitatii, isi propun sa ajute un subiect, care se plange de comunicare, sa-si exprime si sa-si sustina mai bine punctul sau de vedere.Se pune problema diminuarii anxietatii sale, fie invatandu-l sa-si invinga dificultatile pe care le imputa uneori timiditatii sale, fie dimpotriva sa-si modereze agresivitate si sa-si modifice comportamentul pentru a se integra mai bine in normele anturajului sau si sa obtina o buna cooperare cu acesta.

Termenul de asertivitate a fost introdus in psihoterapia americana in jurul anilor `70 , de catre Wolpe si Lazaruc si reprezinta o atitudine si o modalitate de actiune in acele situatii in care trebuie sa ne exprimam sentimentele, sa ne revendicam drepturile si sa spunem ,,NU" atunci cand nu suntem dispusi sa facem un anumit lucru. Asertivitate se refera la acel comportament prin care subiectul isi sustine punctul de vedere personal, cu curaj si fermitate dar fara agresivitate.

Meggle (1990) considera ca acest tip de terapie se deosebeste de orientarile terapeutice umaniste doar prin faptul ca se utilizeaza evaluarile si autoevaluarile cuantificate ale comportamentului pacientului. Demersul terapeutic ar dura pana la 20 de sedinte si se adreseaza subiectilor care sufera de timiditate, somerilor in cautare de loc de munca, oamenilor de afaceri sau oamenilor politici dornici de afirmare.

Comportamentul asertiv are la baza convingerea persoanei ca are dreptul sa ceara ceea ce doreste, respectandu-si propriile drepturi, asa cum ea insasi face in cazul celor din jur; reprezinta calea de mijloc intre doua extreme: agresivitatea si supunerea; implica solicitarea propriilor drepturi sau refuzul unor sarcini intr-o maniera simpla, directa, deschisa, care urmareste sa nege, sa atace sau sa-i manipuleze pe ceilalti; presupune respect si consideratie fata de propria persoana si fata de cei din jur.

Comportamentul non-asertiv presupune desconsiderarea propriilor drepturi si supunerea exagerata fata de dorintele si nevoile celorlalti. Subiectul nu-si exprima sentimentele si dorintele culpabilizandu-se atunci cand incearca sa ceara ceva. Daca subiectul va transmite celorlalti nesiguranta sa in legatura cu dreptul de a cere ceva, acestia din urma vor avea tendinta sa-I desconsidere solicitarea.
Persoanele insuficient asertive nu se simt in largul lor in situatii sociale obijnuite, nu lupta pentru drepturile lor, nu pot spune,, NU" cand li se cere ceva si se simt prost, atunci cand trebuie sa faca observatie unui subaltern.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.