Psihologie si pseudopsihologie

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Scopul multor cercetari psihologice este de testa predictiile utilizand metode stiintifice. Predictiile sunt adesea prezentate in forma ipotezelor care sunt afirmatii despre relatia cauzala dintre fenomene particulare, in alte cuvinte, se refera la relatia cauza – efect, la felul in care un fenomen il afecteaza pe celelalt. In sens larg, toate cercetarile psihologice sunt realizate pentru a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologie si pseudopsihologie

Scopul multor cercetari psihologice este de testa predictiile utilizand metode stiintifice. Predictiile sunt adesea prezentate in forma ipotezelor care sunt afirmatii despre relatia cauzala dintre fenomene particulare, in alte cuvinte, se refera la relatia cauza – efect, la felul in care un fenomen il afecteaza pe celelalt. In sens larg, toate cercetarile psihologice sunt realizate pentru a vedea daca o ipoteze particulara este adevarata sau falsa. Adesea, aceste ipoteze sunt derivate din teoria psihologica.

Avantajul de a avea o teorie este acela ca ne spune unde sa cautam pentru evidenta, confirmare, explicatie. Datele empirice sustinastfel teoria.Progresul in psihologie se face numai colectand evidente care sustin o teorie sau o ipoteza, ci si evidente care o contrazic. Cand o teorie este contrazisa (“falsification” sau “refutation”, Popper, 1968) ea este respinsa sau redefinita.

O a treia cale, modalitate prin care psihologia progreseaza este supunerea la test )proba), teoria respectiva trebuind sa explice de ce (cauza – efect) si nu doar sa descrie ce se intampla. Astfel teoria permite exprimarea proceselor, si nu doar un produs particular, un eveniment singular. [EXEMPLE]

A) Scopurile unei cercetari, cum deja am anticipat: descriere, predictie, control, explicatie.

Descriere. Pentru un om de stiinta descrierea = enumerarea caracteristicilor unui eveniment, obiect individ, etc. Astfel , abilitatile de observare sunt esentiale pentru un psiholog. Psihologii, in traditia intelectuala a lui Fr. Bacon (1561-1626) sunt sistematici in ceea ce ei descriu. In locul unei enumerari arbitrare, ei descriu numai ceea ce este relevant pentru problema cecetata. Mai mult, in stiinta descrierile trebuie sa fie nu numai sistematice ci si precise. Descrierile precise sa fie concrete.

Spunand despre cineva ca este “generos” poate fi acceptabil in conversatia cotidiana dar imprecis pentr comunicarea stiintifica. Oamenii de stiinta rezolva acest lucru utilizand definitii operationale (Kimble, 1989, in Sdarow, p. 37) care definesc comportamentele sau calitatile in termenii procedurilor utilizate pentru a le masura. Putem operationaliza “generos”= cel care da cel putin 5% din salariu pentru caritate. Sau “cel care obtine cel putin “n” puncte la testul “y”.

• Predictie. Psihologii fac nu numai descrieri ci si predictii, in forma ipotezelor privind schimbarile in comportament, experiente mentale sau procese fiziologice. O ipoteze este o predictie verificabila privind relatia dintre doua sau mai multe caracteristici. In mod uzual, ipoteze deriva dintr-o teorie care este set de enunturi ce integreaza diferite rezultate de cercetare. Teoriile ofera coerenta cercetarii stiintifice, fac din stiinte mai mult decat relatarea unor fapte izolate (Kukla, 1989, idem).

Pentru ca noi nu putem cunoaste toti factorii care afecteaza o persoana la un anumit moment dat, noi (psihologii) nu putem fi niciodata siguri de predictiile pe care le face o persoana (o campanie de asigurari face o predictie mai adevarata privind accidentele auto pentru un anumit grup de varsta decat o persoana oarecare).

• Control. Psihologii incearca sa controleze schimbarile de comportament, experiente mentale sau procese fiziologice prin manipularea facturilor care le afceteaza. Controlul este un aspect esential in realizarea experimentelor, dupa cum acestea poate imbunatati calitatea vietii. De exemplu, prin procesuri controlate putem transforma comportamente de tip A in tip B – mai putin ostile etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.