Psihologie juridica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 5.31

nivel: Facultate

Aceasta disciplina psihologica ajuta la intelegerea omului, subliniind faptul ca, in viata psihica aplicarea legilor compatibilitatii mecanice sau a relatiilor simpliste, biunivoce, constituie o eroare. Aceasta deoarece comportamentul uman - atat cel conformist, cat si cel deviant - nu poate fi inteles si explicat, din perspectiva psihologica, decat in termeni probabilistici. Din punctul de vedere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologie juridica

Aceasta disciplina psihologica ajuta la intelegerea omului, subliniind faptul ca, in viata psihica aplicarea legilor compatibilitatii mecanice sau a relatiilor simpliste, biunivoce, constituie o eroare. Aceasta deoarece comportamentul uman - atat cel conformist, cat si cel deviant - nu poate fi inteles si explicat, din perspectiva psihologica, decat in termeni probabilistici. Din punctul de vedere al psihologiei juridice, acceptarea rationalitatii totale a actiunilor umane este de neconceput.

"Fictiunea lipsita de substanta a unui om care cunoaste intreaga textura social-normativa, prescriptiile morale si normele juridice in totalitatea lor, care este in toate imprejurarile perfect sensibil si spontan, adaptabil la orice fluctuatie a acestora si care, in acelasi timp, ar actiona totdeauna conform cu aceste norme, fara putinta de tagada ca este un rod al imaginatiei sau poate un ideal catre care trebuie sa tindem dar care, pana astazi, doar prin exceptie devine o realitate" (Bogdan T., Probleme de psihologie juridica).

Daca vrem sa intelegem omul, adica pe noi insine, va trebui sa-l privim nu ca pe un robot, egal cu sine si identic cu semenii sai, ci sa recunoastem inegalitatea inzestrarii sale native, faptul ca oamenii nu sunt la fel inca din faza conceptional-genetica.

Sansa fiintei umane - la nivel individual - de a fi unica si irepetabila constituie frumusetea inegalabila a coexistentei de structuri temperamentale si biotipologice infinite, slefuite social in caractere si personalitati diferentiate ca potential de educabilitate, invatare si subordonare in raport cu norma juridica.

Din perspectiva psihologiei juridice, individul uman trebuie acceptat ca o fiinta care in mod obisnuit actioneaza rational, dar uneori automat si chiar irational, iar societatea se preocupa tot mai eficient sa reduca din ce in ce mai mult eclipsele de irationalitate ce se pot manifesta la nivelul individului uman.

Acceptarea omului pe astfel de coordonate situeaza psihologia juridica in pozitia de a fi singura in masura sa ofere predictii de diversificare, montare si individualizare cantitativa si calitativa a actiunilor educationale si reeducationale a celui aflat in conflict cu limitele de toleranta ale normei juridice.

Psihologia juridica obliga la recunoasterea situatiei ca, prin inzestrarea nativa si prin valorificarea sau nevalorificarea potentelor educationale, fiecare individ are o rezistenta diferita fata de tentatii. Ceea ce trece dincolo de aceste limite constituie, intr un anumit fel, o culpa a societatii, pentru care nu trebuie condamnat individul ci, in virtutea unor orientari ecologist-preventive, trebuie mai mult sa pazim societatea de indivizii putin rezistenti la tentatii. La omul normal mintal atitudinile antisociale sunt reversibile.

Studierea cailor de realizare a acestor reversibilitati, elaborarea creatoare a noi sisteme creative si mai eficiente de reversibilitate inseamna a abandona calea cu precadere punitiva si angajarea mai hotarata pe cai extrapunitive si psihopedagogice.

Aceasta disciplina psihologica trateaza problematica complexa a marturiei juridice, reliefand premisele psihologice ale marturiei, legile receptiei senzoriale in formarea depozitiilor testimoniale, influenta factorilor obiectivi si subiectivi in procesele perceptive calitatile proceselor de memorare, aprecierea marturiei in raport cu personalitatea si interesele martorului, precum si problematica bunei credinte.

Un loc predilect il detine tratarea problematicii psihologice a anchetei juridice.Psihologia juridica va atrage atentia asupra propriilor limite ale anchetatorului si magistratului ilustrand existenta diferitelor topologii si conduite ce pot aparea pe parcursul anchetei juridice si indemnand la serioase reflectii si atitudini de autocontrol.

Abordarea victimei intereseaza tot mai mult deoarece cunoasterea psihologiei victimei poate deveni o sursa deosebit de importanta in descoperirea infractorilor. Se poate contribui astfel la limitarea procesului de victimizare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.