Psihologia sociala

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Foarte multi autori, definind-o, au considerat-o disciplina de granita intre sociologie si psihologie, dar aceasta viziune o saraceste foarte mult. Psihologia sociala constituie un domeniu interdisciplinar de studiu aflat nu numai la confluenta psihologiei cu sociologia, ci si cu stiintele politice si dreptul, stiintele economice si tehnice, biologice si umane. Pentru a explicita aceasta idee sa n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia sociala

Foarte multi autori, definind-o, au considerat-o disciplina de granita intre sociologie si psihologie, dar aceasta viziune o saraceste foarte mult. Psihologia sociala constituie un domeniu interdisciplinar de studiu aflat nu numai la confluenta psihologiei cu sociologia, ci si cu stiintele politice si dreptul, stiintele economice si tehnice, biologice si umane. Pentru a explicita aceasta idee sa ne gandim ca ne nastem intr-o familie apartinand unei anumite colectivitati organizata social, guvernata de regulile acestei comunitati, aflata pe o anumita pozitie intr-o ierarhie;

aceasta colectivitate, se afla la randu-i pe o anumita treapta de dezvoltare, apartine unui anumit timp istoric si unui anume spatiu geografic si cultural. Imediat dupa nastere, potentialitatile psihologice ale individului se dezvolta si slefuiesc intr-un anume fel sub influenta socialului care ofera norme si modele de comportament, modalitati de actiune si moduri de gandire. Putem afirma deci, ca nu exista nimic in psihic care sa nu fie conditionat ori determinat social.

Aceasta este insa doar o parte a explicatiei, centrata asupra statutului interdisciplinar al psihologiei sociale si vizand inlaturarea ca inadecvata a sintagmei "disciplina de granita".
Nu am raspuns inca intrebarii privind obiectul specific al psihologiei sociale, a acelui ceva care o distinge de alte discipline socioumane.
Sa analizam putin situatia : sociologia studiaza societatea sub aspectul structurii si functionarii sale. Psihologia studiaza individul.

Domeniul nostru nu este nici individul, ca entitate separata, dar nici grupurile sau organizatiile, ca structuri sociale autonome. Ce anume studiaza psihologia sociala? INTERACTIUNEA umana, fie ca urmarim elementele de stabilitate si schimbare ale acestui proces, fie ca suntem preocupati de aparitia unor noi forme si modele ale interactiunii. Cand spunem interactiune, nu spunem aditie. Rezultatele sau efectele despre care discutam anterior depasesc ceea ce a fost in premise. Aceste efecte se numesc procese sau fenomene psihosociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.