Psihologia si stiintele cognitive - origini, paradigme, principii

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Asadar, tendinta studiilor psihologice fiind de a descrie si explica mecanismele prin care mintea umana prelucra informatia, la aceasta tendinta adaugandu-se presiunile din partea neurobiologiei si inteligentei artificiale, era firesc ca aceasta noua stiinta, psihologia cognitiva, sa aiba ca principala preocupare intelegerea modalitatii prin care gandirea umana proceseza informatia. Adeptii perspe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia si stiintele cognitive - origini, paradigme, principii

Asadar, tendinta studiilor psihologice fiind de a descrie si explica mecanismele prin care mintea umana prelucra informatia, la aceasta tendinta adaugandu-se presiunile din partea neurobiologiei si inteligentei artificiale, era firesc ca aceasta noua stiinta, psihologia cognitiva, sa aiba ca principala preocupare intelegerea modalitatii prin care gandirea umana proceseza informatia. Adeptii perspectivei cognitiviste considera, deci, ca central in intelegerea psihicului uman este modul in care sistemul cognitiv prelucreaza informatia, facand din personalitate un sistem de procesare a informatiei.

In zilele noastre, pe masura ce cercetarile din acest domeniu devin mai subtile si mai nuantate, putem spune ca psihologia cognitiva ia in considerare toate procesele psihice (motivatia, afectivitatea, etc.), dar le explica prin prisma proceselor de prelucrare a informatiei. Odata instalata pe scena stiintelor, primind influente puternice si definitorii din partea teoriei informatiei si a neurostiintelor, psihologia cognitiva trebuia sa faca dovada ca poate sa se sustina pe propriile picioare, cautandu-si specificul aparte. Astfel, psihologia cognitiva si-a concentrat eforturile pe doua planuri: cel conceptual si cel metodologic.

Pe plan conceptual, cognitivistii subliniaza faptul ca noul aparat de concepte nu reformuleaza vechile notiuni de psihologie intr-un nou limbaj, ci definesc un nou aparat conceptual care sa aiba relevanta semantica pentru neurostiinte si inteligenta artificiala. Noul aparat conceptual include termeni, ca procesari ascendente, memortie de lucru, reprezentarea cunostintelor, memorie implicita, metareprezentari, prototip, mediul problemei, etc.

Pe plan metodologic, psihologia cognitiva apeleaza la vechile metode, selectand pe cale cu caracter cantitativ, in special experimentul, metode pe care, insa, le redimensioneaza, in functie de axa metodologica specifica teoriei informatiei: modelare - simulare pe calculator. In acest context, notiunea de model cognitiv este centrala in spihologia cognitiva, acesta fiind inteles ca o constructie teoretica ce explica mecanismul unui proces cognitiv. Odata modelat teoretic, procesul cognitiv este implementat pe calculator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.