Psihologia reclamei

2x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.60

nivel: Facultate

Deoarece atitudinile sunt ,,predispozițiile învățate de a reacționa cu o consecvență față de un obiect sau o clasă de obiecte într-un mod favorabil sau nefavorabil" și se formează printr-un proces de învățare, ele nu pot fi observate, ci doar deduse. Ceea ce se poate observa este comportamentul consumatorului, care are la bază atitudinile formate [39, p. 102]. Formarea atitudinilor se realizează î[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia reclamei

Deoarece atitudinile sunt ,,predispozițiile învățate de a reacționa cu o consecvență față de un obiect sau o clasă de obiecte într-un mod favorabil sau nefavorabil" și se formează printr-un proces de învățare, ele nu pot fi observate, ci doar deduse. Ceea ce se poate observa este comportamentul consumatorului, care are la bază atitudinile formate [39, p. 102]. Formarea atitudinilor se realizează în timp, iar, o dată formate, ele sunt stabile și durabile. Este posibilă schimbarea lor în timp, dar procesul este lent și relativ dificil. [38, p. 35].

În continuare aș vrea să prezint careva metode de influențare și manipulare în reclame prin intermediul factorilor psihologici menționați mai sus.

Psiho-grafia textului publicitar. S-a demonstrat că omul privește obiectul nu pe o traiectorie întâmplătoare, dar ,,pipăie" cu privirea elementele cele mai importante ale figurii. O proprietate a ochilor este de a cuprinde grupe de litere, forma acestora, precum și o lungime determinată a rândurilor.

Acest factor determină accelerarea sau încetinirea citirii. Astfel savanții au determinat traiectoria pe care o parcurge ochiul uman la citirea informației: de la început ochiul se ridică la colțul din dreapta sus a paginii, apoi se coboară la mijlocul acesteia citind consecutiv informația de la stânga la dreapta până la sfârșit [42, p. 52].

Psihologia sloganului și a titlului textului publicitar O importanță deosebită în anunț o joacă titlurile. În mediu un titlu este citit de 5 ori mai mult decât însuși textul. Deci fără menționarea produsului în titlu - 80% din cumpărătorii potențiali nu vor deveni reali.
Psiho-tehnologia ilustrațiilor.

O importanță deosebită în reclamă o joacă imaginile pentru că s-a stabilit superioritatea imaginilor asupra cuvintelor privind percepția și memorarea acestora [1, p. 99]. Astfel se crede că un om matur poate cuprinde cu vederea simultan 4-6 obiecte. Prin micșorarea numărului de obiecte, atenția devine mai concentrată, ceea ce favorizează perceperea mai profundă a acestora.

Psihologia culorii. Culoarea în mod deosebit influențează asupra stării psihointelectuale ale individului. Acestea nu se adresează logicii oamenilor, ci sentimentelor acestuia. Prin culori se creează componenta emoțională a publicității, prin intermediul căreia se poate de creat anumite emoții publicului. [36, p. 90].

Psihologia formei. Liniile verticale sau orizontale sunt adesea percepute ca fiind masculine, tăioase, abrupte și chiar aspre, ele asociindu-se cu claritatea și chiar cu solidaritatea, în timp ce formele curbe sunt percepute ca feminine, blânde și continue. Liniile zigzag transmit impresia unei schimbări instantanee, concentrări a puterii și rapida eliberare a energii.

Influențarea hipnotică. Când cumpărătorul vede produsul pe care intenționează să-l cumpere, în acea minută el încremenește, încetează să clipească și să înghită salivă, se încetinește respirația, pupilele se măresc. Aceasta este o transă hipnotică. Un om normal clipește de 32 ori/min, când retrăiește de 50-60 ori/min, iar în timpul selectării produselor de 14 ori.

Unele metode în cadrul acestei forme de influnețare sunt: utilizarea cuvintelor cheie cu sens unic și concret, calitățile concreteale produselor, dinamica vorbirii, influențare prin intermediul combinării sunetelor și cuvintelor (s-a determinat că prezența sau dominanța sunetului ,,i" în cuvinte creează imaginea a ceva mic și nesemnificativ; litera ,,m" - ceva bun și larg, iar ,,ș" - fierbinte și bun [35, p. 52])

Tehnica hipnozei Ericnosiene este truism-ul care înlocuiește ordinul. Astfel dacă comanda ar suna ,,Cumpără!", atunci truism-ul ar suna: ,,Toți iubesc să cumpere", ,,Oamenii iubesc să cumpere", ,,Oamenii pot să cumpere". Exemple ale reclamelor sunt: ,,Gospodinele bune ar cumpăra ,,Losc", ,,Toți iubesc ,,Ciupa-Ciups".

Programarea neourolingvistică (NLP). În cadrul acestei metode indivizii sunt categorisiți în trei grupe: în auditivi (cei ce reacționează la cuvinte auditive), vizuali și kinestatici.

O tehnică este meta-programele în publicitate cer reprezintă acei cenzori pe care oamenii îi aplică la tot ceea ce văd, aud sau simt. Acești cenzori selectează acea informație care va avea acces în conștiința persoanei, iar ceea ce nu corespunde meta-programei nu va fi preluată. Una din meta-programări este orientarea ,,La ceva"- motivația obținerii succesului și ,,De la" ceva - motivația evitării insuccesului.

Cei ce tind ,,La ceva" cel mai bine percep acele avantaje pe care le obțin cumpărând un anumit produs sau serviciu. Dar cei ce tind ,,De la" în primul rând prețuiesc problemele pe care pot să le evite devenind proprietarul produsului.

Construcțiile arhetipale. Cercetările ultimilor ani au confirmat ipoteza că din naștere omul deține un alfabet matricial de subsemne iconice destul de concrete, de modulare a spațiului mediului înconjurător. Această concepție a semnelor arhetipale a fost fondată de C. G. Jung. Deci arhetipurile sunt imagini mitologice cu încărcătură emoțională care acționează ca niște magneți care ne cristalizează ,,complexele psihice" [6, p. 33].

Psihologii menționează că există nu mai mult de 30 arhetipuri. Fiecăruia din ele fiind corespunzător un anumit stil de comportament, de retrăire emoțională și prognozare inconștientă a desfășurării evenimentului.

Un arhetip renumit este ,,Eroul" tema căruia constă din cucerire, succes, siguranță, provocare, frumusețe, competiție, câștigare -se utilizează, destul de des, în publicitatea gumei de mestecat ,,Orbit" sau a antitranspirantelor pentru bărbați. Cel mai des eroul reclamelor este o fată sau un băiat care trebuie să treacă peste anumite greutăți - să escaladeze o stâncă, să plutească pe râuri de munte și caracteristic este faptul că ei ating culmile cele mai înalte [32, p. 10-12].

Deși după cum am menționat anterior utilizarea acestor metode aduce rezultate destul de bune și sunt favorabil perceput de spectatori, totuși trebuie de ținut minte că o combinare excesivă a arhetipurilor, simbolurilor și semnelor poate avea un efect negativ. Deci este mai bine de utilizat mai puține tehnici și metode, dar cu un efect maxim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.