Psihologia negociatorului

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Personalitatea individului este formata din interactiunea diferitelor aptitudini si trasaturi psihofiziologice ereditare, modelate de mediul social si in procesul educativ. Orice individ are o anumita personalitate. Pentru a deveni negociator, el trebuie sa dobandeasca o a doua natura, cladita pe fundalul primei personalitati.

Calitatea de negociator nu poate fi atribuita decat spec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia negociatorului

Personalitatea individului este formata din interactiunea diferitelor aptitudini si trasaturi psihofiziologice ereditare, modelate de mediul social si in procesul educativ. Orice individ are o anumita personalitate. Pentru a deveni negociator, el trebuie sa dobandeasca o a doua natura, cladita pe fundalul primei personalitati.

Calitatea de negociator nu poate fi atribuita decat specialistilor bine pregatiti profesional, care s-au straduit si au reusit sa-si corecteze anumite defectiuni de atitudine, caracter, temperament etc. Un negociator lipsit de pregatirea profesionala va fi intotdeauna complexat si va adopta atitudini de nervozitate, inconsecventa, minciuna, siretenie, oscilatie care deterioreaza baza personalitatii umane.

Prin urmare, intreprinderea cu atributii de comert exterior isi recruteaza candidatii la meseria de negociator din randul specialistilor pregatiti in profesia lor de baza, instruiti in tehnica operatiunilor de comert exterior, cunoscatori de limbi straine, cu un profil moral de necontestat.Instruirea psihologica se face atat practic, cat si teoretic. Teoretic, printr-o instruire pedagogica si practic, prin integrarea candidatilor in echipe de negocieri, la inceput ca observatori, apoi, cu timpul, antrenandu-i in operatiuni de pregatire a materialului documentar, in procese de simulare a negocierilor, in activitati de analiza si de decizii minore.

Prin educatie psihologica se corecteaza anumite defectiuni, se intareste puterea de participare si de stapanire de sine. In procesul de educare psihologica a individului, se porneste de la cunoasterea aptitudinilor, temperamentului, firii si caracterului ce ii definesc personalitatea. Trebuie avut in vedere si faptul ca cei mai multi indivizi poseda dimensiuni medii de aptitudini, temperament, fire si caracter. Dar indivizii traiesc in societate, care isi pune amprenta asupra personalitatii lor. Pe langa influenta societatii, este necesara si o educatie psihologica, educatie care innobileaza aptitudinile, modeleaza temperamentul, firea si caracterul.

Foarte importanta este si insusirea unei educatii care sa-i permita negociatorului sa cunoasca personalitatea oponentilor sub aspectul trasaturilor lor psihofiziologice. [1] Aceasta educatie, alaturi de un serviciu informational bun, da posibilitatea negociatorului sa-si cunoasca bine adversarul, putand astfel sa adopte strategii si tactici potrivite in confruntarea celor doua personalitati.

3.2.CERINTE PRIVIND CALITATILE NEGOCIATORULUI
Reusita in negocieri depinde, in mare masura de negociatori, care trebuie sa posede o serie de insusiri dobandite cu ajutorul unei pregatiri teoretice bune, potentata prin propria experienta si prin observarea activitatii altora.

Negociatorului ii sunt necesare trasaturi cum sunt: inteligenta, memoria foarte buna, imaginatia, prezenta de spirit, curajul, farmecul, capacitatea de adaptare operativa la situatii neprevazute, tactul, modestia, o inalta tinuta morala, discernamantul, intuitia, entuziasmul si pasiunea, o pregatire profesionala temeinica si o cultura generala vasta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.