Psihologia jocului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.75

nivel: Liceu

Aparitia interesului pentru opera creata marcheaza progresul activitatii copilului. La inceput, copilul nu manifesta interes pentru jocurile constructive, nu-l intereseaza rezultatul actiunilor sale. Daca, intamplator, a obtinut un rezultat nou nu manifesta interes pentru el. Pentru a demonstra cele afirmate s-a realizat urmatorul experiment: se construieste o piramida din cuburi in fata copilului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia jocului

Aparitia interesului pentru opera creata marcheaza progresul activitatii copilului. La inceput, copilul nu manifesta interes pentru jocurile constructive, nu-l intereseaza rezultatul actiunilor sale. Daca, intamplator, a obtinut un rezultat nou nu manifesta interes pentru el. Pentru a demonstra cele afirmate s-a realizat urmatorul experiment: se construieste o piramida din cuburi in fata copilului. Pana la 1 an acesta nu o priveste, ci o darama imediat pentru a fi reconstruita.

Exista o tendinta distructiva a copilului la aceasta varsta?
Pana la 1 an copilul nu este preocupat de opera in sine, nu-l intereseaza constructia, ci activitatea sa este determinata de dorinta de a manui materialul. Dupa 1 an, se observa un progres: copilul sta nemiscat si priveste constructia unui adult, astfel apare "contemplarea" operei construita de adult. Cand lucreaza il intereseaza mai mult lucrul in sine decat finalul lui.

Abia dupa 1 an si 6 luni apare interesul pentru propria constructie, bucuria creatiei.Dupa cum citim rezultatele tabelului rezulta ca in anul I exista numeroase actiuni nediferentiate, in cursul anului II in prima jumatate apar jocuri-manipulare (care cresc ca procent pana la 41%), iar in anul III predominarea lor este neta.Putem spune ca activitatea nediferentiata cu obiectele este inlocuita prin utilizarea functionala a obiectelor din care se desprinde activitatea constructiva.

Jocul manipulare va fi inlocuit, in stadiul urmator, prin jocul de rol si copilul nu numai manuieste lingurita, dar isi inchipuie ca este mama care isi hraneste copilul. Copilul devine personaj imaginar - isi asuma roluri prin asimilare, prin combinare anticipata etc. Astfel poate deveni in joc avion, masina, dar si iepuras, mama, vanzatoare etc. La 2 ani copilul se joaca 90% din timp. Paraseste usor jocul pentru masa. La 2 ani si jumatate copilul prefera jucariile cu roti pentru a putea transporta jucarii mecanice, jucarii muzicale, mingi, animale etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.