Psihologia in era informatiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.55

nivel: Facultate

Psihologia in era informatiei
Internet-ul este un mediu care poate fi experimentat în mai multe feluri. Cu toate că computerul și tastiera sunt în mod uzual mediatorii experienței noastre pe Internet, există diferite modalități în care utilizatorii pot explora rețeaua globală, se pot auto-prezenta și pot comunica utilizându-le.

Psihologia in era informatiei
Recent, Wal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia in era informatiei

Psihologia in era informatiei
Internet-ul este un mediu care poate fi experimentat în mai multe feluri. Cu toate că computerul și tastiera sunt în mod uzual mediatorii experienței noastre pe Internet, există diferite modalități în care utilizatorii pot explora rețeaua globală, se pot auto-prezenta și pot comunica utilizându-le.

Psihologia in era informatiei
Recent, Wallace a identificat șase tipuri diferite de mediu specifice rețelei Internet. Ele diferă prin caracteristicile de bază care ne afectează comportamentul atunci când le utilizăm:
•World Wide Web-ul (WWW);
•poșta electronică (e-mail);
•grupurile de discuție asincrone (newsgroups);
•chatul sincron (Internet Relay Chat);
•mediul MUD - multi user dungeons (mediu bazat pe text);
•metarealitățile (3D - mediile tridimensionale);
•voce și video interactive.

Psihologia in era informatiei
După cum notează autorul, "cel mai important mediator al comportamentului în aceste medii sunt scopurile oamenilor care le utilizează". În mod particular, utilizarea lor depinde de modul în care sunt interpretate, ce se proiectează în ele și ce credem noi despre realitatea cotidiană.

In acest sens, experiența trăită pe Internet poate fi definită ca un procesprin care un grup de actori sociali într-o situație dată negociază înțelesul diferitor situații ce apar între ei. [9] Această definiție are două implicații importante care sunt decisive pentru modul în care psihologia trebuie să se apropie de Internet. Dacă Internet-ul este un proces de negociere, apoi

1.unica cale de înțelegere este studierea subiecților implicați in acest proces nemijlocit în mediul în care ei operează, înțelegând că contextul social în care se realizează experiența legată de Internet joacă un rol crucial;
2.se vor dezvolta noi procese și activități, cum ar fi provocarea și schimbarea relațiilor inițiale existente între subiecți și context.
Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că aceste două afirmații sunt adevărate. Conform lui Mantovani [8], la începutul anilor '90 s-a produs o schimbare în paradigma de cercetare a interacțiunii persoană-computer și persoană-computer-persoană.

Rezultatul principal al acestei schimbări a fost înțelegerea că interacțiunea poate fi pe deplin înțeleasă doar prin analiza detaliată a contextului social în care ea are loc : "... din acest punct de vedere nu trebuie să mai vedem oamenii doar ca utilizatori ai unor sisteme date, dar ca 'actori' sociali. În alte cuvinte, indiferent dacă sunt utilizatori experți în utilizarea computerului sau nu, oamenii acționează independent și au propriile lor motive pentru a o face, iar computerele și sistemele trebuiesc adaptate pentru oameni și nu vice versa".

În acest sens, psihologii au o sarcină dublă. Mai întâi, cercetătorii Internet-ului cheamă la o cercetare longitudinală atentă a relațiilor sociale mediate tehnologic din cadrul grupurilor și organizațiilor în care ele au loc.Dar ei totodată cheamă și la analiza relațiilor dintre obiective, tehnologie și actori pentru a explica de ce grupuri similare, care lucrează pentru realizarea acelorași obiective, percep și utilizează această tehnologie în diferite moduri.

Chiar dacă psihologii lucrează din greu pentru a studia efectele Internet-ului, cercetarea în acest domeniu este slab dezvoltată și limitată ca număr și scopuri urmărite: cercetările actuale, în special cele cu o metodologie strictă, sunt doar la început de cale. Iată de ce descoperirile făcute nu sunt încă foarte relevante. De exemplu, Kraut și colegii au examinat recent impactul rețelei Internet asupra bunăstării emoționale.

Rezultatele, discutate în revista American Psychologist, arată că utilizarea frecventă a Internet-ului conduce la o creștere mică dar semnificativă statistic a depresiei și singurătății și o descreștere a angajării sociale. Deși aceste date sunt în mod frecvent folosite de presă pentru a demonstra riscul utilizării Internet-ului, o serie de autori aduc critici severe metodologiei utilizate. În cercetare lipsesc selecția aleatoare și grupului de control, pe care cercetătorii spun că nu și le-au putut permite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.