Psihologia grupurilor scolare

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Rolul scopurilor in structurarea sI functionarea grupului de elevi ca sI
adaptarea de catre membrii acestuia a anumitor comportamente este major deoarece prezenta scopurilor este conditia existentei sI a progresului grupului.Grupurile scolare se caracterizeaza sI prin aceea ca sunt asociatii bazate pe tipul de relatii fata in fata (face to face). Ca urmare a acestui fapt, fiecare poate comu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia grupurilor scolare

Rolul scopurilor in structurarea sI functionarea grupului de elevi ca sI
adaptarea de catre membrii acestuia a anumitor comportamente este major deoarece prezenta scopurilor este conditia existentei sI a progresului grupului.Grupurile scolare se caracterizeaza sI prin aceea ca sunt asociatii bazate pe tipul de relatii fata in fata (face to face). Ca urmare a acestui fapt, fiecare poate comunica sI efectua schimb de informatii cu toti ceilalti dupa cum acestia, la randul lor pot comunica cu el. Grupul apare astfel ca o reuniune integrata de personalitati care comunica intre ele, coordonandu-sI reciproc intentiile sI preocuparile sI modelandu-se reciproc.

Grupul se caracterizeaza sI printr-o structura configurationala proprie ce rezulta din interdependenta statutelor sI rolurilor membrilor din care este format. Dupa continutul sI functiile acestor statute si roluri se pot distinge mai multe variante structurale: -de comunicare, -decizionala, -executiva, -sociometrica ele constituind un tot unitar diferite stucturi putand functiona concomitent sau succesiv completandu-se sI integrandu-se una pe alta. Se realizeaza astfel o organizare a activitatii grupului aspectul cel mai semnificativ al acestuia fiind stuctura de rolui prin care fiecare membru este investit cu cu functii sI sarcini determinate.

Pe aceasta cale comportamentele mmbrilor grupuilui vor fi circumscrise de riolul formulat care da conduitelor un caracter previzibil sI admis. Fiecare membu al grupului va fi perceput de catre ceilalti di perspectiva rolului sau. Rolurile, ca sI modelele de conduita sunt dependente de statutul individului care desemneaza atat aria de manifestare a rolulului cat sI pertinenta acestuia.

Normele sI normativitatea grupala reprezinta o alta caracteristica a grupului mic care este grupul scoalr. Existenta unui sistem de norme este una din premisele fundamentale ale constituirii sI functionarii optime a grupului educational. Normele prescriu anumite modele de comportament cel mai adesea standardizate comune pentru toti cei care apartin grupului respectiv. De aceea apartenenta la grup este dependenta
de acceptarea comportamentelor prescrise.

O norma este deci o regula de condita recunoscuta sI acceptata de toti membrii grupului. Normele au sI rol de reglator al grupului determinand unitatea sI coeziunea acestuia, iar pe de alta parte au rol de criteriu de evaluare a conduitelor individuale sI de grup.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.