Psihologia experimentala

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 8.40

nivel: Facultate

Prin senzatii psihicul stabileste legatura cu lumea exterioara, noua, obiectiva.
Johanes Miller (1801-1858) a elaborat, in 1840 "legea energiei specifice a organelor de simt", iar Bicov (1957) in teoria sa se sprijina pe urmatoarele principii bazate pe experiente simple:
-nu exista senzatie produsa din cauze externe; exista numai o senzatie a
starii nervilor nostri, produsa de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia experimentala

Prin senzatii psihicul stabileste legatura cu lumea exterioara, noua, obiectiva.
Johanes Miller (1801-1858) a elaborat, in 1840 "legea energiei specifice a organelor de simt", iar Bicov (1957) in teoria sa se sprijina pe urmatoarele principii bazate pe experiente simple:
-nu exista senzatie produsa din cauze externe; exista numai o senzatie a
starii nervilor nostri, produsa de cauze externe.

(Senzatia e provocata de modificarea din organul senzorial care are o energie specifica; noi cunoastem modificarile acestei energii si nu excitantul extern);
-una si aceeasi cauza externa sau interna provoaca in organele de simt
diferite senzatii, corespunzatoare fiecarui organ;
-senzatia organului de simt nu se manifesta ca o transmitere spre
constiinta a si starii obiectivelor externe, ci ca o aducere la cunostinta a calitatii si starii nervului senzitiv, provocate de cauze externe.

Senzatiile implica un sistem de raporturi intre veriga senzoriala si cea motorie, legata de perceptia senzoriala.Secenov, afirma ca senzatia ar consta intr-un reflex in care veriga efectoare e inhibata, fiind mai putin exprimata, vizibila. Uneori, ea se manifesta doar printr-o crestere a tensiunii musculare.Senzatia este un fenomen complex, raporturile dintre senzatii, o data cu raporturile dintre miscarile implicate permit o cunoastere adecvata a realitatii.Ipoteza inseamna o idee provizorie, etimologic, o supozitie, o presupunere."Ipoteza avanseaza prezumtii explicative, privitoare la anumite aspecte sau manifestari pe care le incumba desfasurarea procesului instructiv." (I. Nicola, "Pedagogie, Ed. Didactica si Pedagogica", Bucuresti, 1994, pg. 58)

Senzatiile tactile sunt provocate de receptorii aflati in piele.
Exista trei feluri de astfel de senzatii:
-senzatii de contact si presiune;
-senzatii de durere;
-senzatii de temperatura.
Mi-am ales ca obiective:

1.valorificarea potentialului fizic si psihic al fiecarui copil (sunt educatoare);
2.sprijinirea copiilor de o interactiune cu mediul, de a-l cunoaste si de a-l stapani (prin explorari, exercitii, experimente).
Ipoteza: "Daca voi folosi materiale pentru experimentul psihopedagogic pe care voi incerca sa-l exemplific) variate tehnici de lucru cat mai diferite, cu o organizare concreta - voi descoperi in cercetarea mea, ipotetica, experimentul asupra senzatiilor tactile: "cald-rece".
Actiunea stimulilor reci, frigul, delanseaza reactii de conservare a caldurii corpului. Actiunea stimulilor calzi provoaca deschiderea porilor, incetinirea arderilor, transpiratie, cautarea unor locuri racoroase.

Pentru verificarea acestei ipoteze am stabilit un lot, un grup de 23 de copii, participanti si fiind copii cu varste intre 6 si 7 ani, in cadrul activ de cunoastere a mediului, am experimentat senzatiile tactile - cald-rece. Variabilele experimentale, independente au permis aducerea in fata copiilor pentru experiment la inceput gheata si printr-o observatie initiala si o aplicare gradata si fina a stimulilor in contact cu aceasta am consemnat reactiile copiilor la atingerea acesteia.

Am urmarit ce se intampla cu aceasta daca este adusa la caldura (intr-o sala incalzita) sau este pusa la o sursa de caldura.Copiii s-au implicat afectiv in experiment, au urmarit cu interes transformarile, 2 copii au plans, s-au retras, nu au vrut sa atinga gheata, le era frica. Am adus apoi, copiilor o bucata de tigla calda, dintr-un cuptor si i-am rugat s-o atinga si sa exprime ce simt.

Unii copii au reactionat pozitiv, au motivat caldura acesteia prin faptul ca a fost incalzita, iar altii s-au retras fara a participa. Copiii au atins cu palma gheata, apoi bucata de tigla incalzita. Varsta mica a copiilor a fost variabila de control intrucat ei acum sunt extrem de sensibili.Prin joc am experimentat ce se intampla cu mana, palma lor la atingerea unor obiecte/materiale calde sau reci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.