Psihologia dezvoltarii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Dar sa luam un exemplu concret, ceva des intalnit in zilele noastre: plecarea la munca in strainatate. In momentul in care unul din parinti sau chiar ambii decid sa plece la munca in strainatate, timpul acordat cresterii si educarii copilului este afectat. Lipsit de grija directa a parintelui, copiii aflati in aceasta situatie pot devia foarte usor de la comportamentul normal. Deci, automat, dezvo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia dezvoltarii

Dar sa luam un exemplu concret, ceva des intalnit in zilele noastre: plecarea la munca in strainatate. In momentul in care unul din parinti sau chiar ambii decid sa plece la munca in strainatate, timpul acordat cresterii si educarii copilului este afectat. Lipsit de grija directa a parintelui, copiii aflati in aceasta situatie pot devia foarte usor de la comportamentul normal. Deci, automat, dezvoltarea ulterioara a a acestui individ va avea de suferit, nu va fi armonioasa.

Bronfenbrenner sugereaza ca psihologii dezvoltarii ar trebuie sa inteleaga ca mediul ecologic influenteaza dezvoltarea copilului. De exemplu, evenimente ca: inceperea scolii, nasterea unui frate, admiterea la universitate si, mai indirect, factori cum ar fi: somajul sau divortul parintilor, confruntarea cu situatii la care indivizii trebuie sa se adapteze. In acest mod are loc dezvoltarea copilului. Bronfenbrenner considera ca cea mai buna modalitate de a intelege oamenii consta in a observa cum fac acestia fata si se adapteaza schimbarii.

Pentru a intelege functionarea sistemului social trebuie sa consideram mai intai ca avem de-a face cu "unitati" sau totalitati in interiorul carora indivizii umani se insereaza si, in consecinta, trebuie sa incepem prin a studia care poate fi locul lor, locul fiecaruia in ansamblul social. A Pentru a realiza acest lucru, extrem de pretioase sunt notiunile de status si rol A>> , situate la intersectia dintre sociologie - ca stiinta de sine statatoare - si psihologia sociala.

Fiecare om are mai multe statute sociale ce alcatuiesc asa numitul set de statute ale persoanei. De exemplu, eu sunt: cantareata, mama, fiica, ortodoxa, femeie, romanca etc. Sunt statute care se pot aplica uneia si acelesai persoane. E. K. Wilson (1966) a grupat statutele in trei mari categorii : biologice, familiale si extrafamiliale (profesionale, economice, culturale). Statutele profesionale se pot clasifica, la randul lor, in statute formale (oficiale, conform cu organigrama) si informale (dobandite pe baza caracteristicilor psihice ale persoanei).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.