Psihologia copilului cu dificultati de invatare - deficit de atentie

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.26

nivel: Liceu

Educația își aduce aportul atât în dezvoltarea domeniului,cât și în practica intervențională,prin metodele și tehnicile pe care le propune și le aplică. Psihologia intervine în domeniul cunoașterii dezvoltării copilului,prin teoriile învățării și abordările psihologiei școlare. Logopedia intervine prin aceea că majoritatea dificultăților de învățare se referă la limbaj și la expresivitatea acestu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia copilului cu dificultati de invatare - deficit de atentie

Educația își aduce aportul atât în dezvoltarea domeniului,cât și în practica intervențională,prin metodele și tehnicile pe care le propune și le aplică. Psihologia intervine în domeniul cunoașterii dezvoltării copilului,prin teoriile învățării și abordările psihologiei școlare. Logopedia intervine prin aceea că majoritatea dificultăților de învățare se referă la limbaj și la expresivitatea acestuia. Medicina intervine în cercetarea domeniului,dar și în practica intervenției,prin aportul medicilor de specialități diferite și prin intervenții cu suport medical. Toate aceste discipline intervin cu specialiștii lor,care se adaptează problematicii menționate,dar și activităților și deciziilor în echipă,foarte importante în alegerea și rezolvarea adecvată a unei intervenții integrate și complexe specifice dificultăților de învățare.

2. PREZENTAREA CAZULUI
2.1.CARACTERISTICI GENERALE
„...toată învățarea are o bază emoțională..." (Platon)
Acest principiu al educației eficiente este de regulă subestimat sau ignorat de școală și de părinți. În special în cazul copiilor hiperactivi și cu deficit de atenție este foarte important să înțelegem modul în care creierul u-man asimilează și se raportează la informația nouă. Emoțiile rezultă din procesele cerebrale și sunt necesare a-daptării și ordonării comportamentului uman. Ele reprezintă cheia succesului în cazul copiilor hiperactivi sau cu deficit de atenție. Emoțiile sunt reacții complexe descrise prin intermediul a trei componente majore: o sta-re mentală specifică, o schimbare fiziologică și impulsul de a acționa.

Studiul de caz este considerat o metodă calitativă, folosit pentru descrierea unei situații reale, concrete care implică personaje, întâmplări, atitudini, opinii și comportamente, astfel încât să creeze o problemă ce se cere a fi diagnosticată, analizată și rezolvată. Este o metodă care se bazează pe cercetare si stimulează gândirea cri-tică prin analiza, înțelegerea , diagnosticarea și rezolvarea unui ,,caz’’, caracterul de unic, concret și particu-lar fiind evident.

Se consideră ,,caz’’ o situație care îndeplinește următoarele condiții :
*să fie autentică concretă, luată din realitate ;
*să presupună urgența intervetiei ;
*să fie legată de preocupările grupului ;
*să fie prezentatăclar și complet .

Etapele unui studiu de caz :
1. prezentarea cazului scris, înregistrat sau filmat ;
2. cercetarea materialului de către elevi și solicitarea de către conducătorul grupului a opiniilor, impresiilor, judecăților participanților ;
3. revenirea la faptele și informație disponibile pentru analiza lor propriu-zisă;
4. extragerea unor concluzii generale, cu valabilitate și în alte situații .
Studiul de caz are o mare importanță în :
- formarea profesională, prin achiziționarea de cunoștințe, deprinderi de specialitate;
- formarea socială : capacitatea de comunicare, relaționare și cooperare, dezvoltarea sensibilității, etc. ;
- formarea personală, stimularea și dezvoltarea potențialului intelectual ;
- dezvoltarea potențialului creativ.

Studiul se bazează mai mult pe descriere și date calitative, permite abordarea detaliată a unor aspecte ale unui caz particular și oferă explicații profunde asupra naturii comportamentului uman ; constituind o sursă importantă de idei si de ipoteze este frecvent utilizat în explorarea unor noi domenii

2.2.CAUZELE CARE AU GENERAT ACEST PROFIL
DATE PERSONALE :
NUMELE ELEVEI : M.R.;
VARSTA : 10 ani ; SEX : F
CLASA : a III-a

MOTIVUL INTOCMIRII PREZENTULUI STUDIU DE CAZ :
Cunoașterea psihopedagogică a elevei: în ultimele luni a înregistrat rezultate mult mai scăzute la învățătură . Copilul este apatic, nefericit, iritabil, acuză dureri cu caracter psihogen, nu este interesat de niciun fel de activitate atât la școală cât și acasă. De obicei este anxios, are dificultăți de concentrare a atenției.

OBIECTIVE :
-identificarea cauzelor dificultății de învățare școlară;
-stabilirea predicțiilor viitoare asupra învățării;
-alegerea unei strategii propice dezvoltării armonioase a personalitățtii .

2.3.CONDITIILE DE MANIFESTARE
Eleva s-a născut pe data de 8 august 1999 în Bacău, locuiește în localitatea Bacău, județul Bacău . Structura și componența familiei : eleva M.R. provine dintr-o familie dezorganizată, este al doilea copil, starea materială fiind una la limită; tata șomer, lucrează ocazional, în construcții, este des plecat de acasă; mama, salariată, lucrător comercial la un magazin alimentar; fratele M.C.,este elev în clasa a V-a, la aceeași școală, cu rezultate bune și foarte bune la învățătură și purtare.

Atmosfera și climatul educativ în cadrul familiei M. : este un climat stresant, de lipsă de comunicare între membrii familiei; părinții sunt mai mult plecați de acasă, manifestă interes minim pentru pregătirea copilului (material; „ți-ai făcut lecțiile?”); fratele este interesat numai de activitățile lui, nu își ajută sora decât la rugămințile repetate ale mamei.Iși petece mult timp la lelevizor sau cu jocurile video. Are o alimentație defectuoasă: consumă multe dulciuri, nu respectă un program al meselor.

Condiții de viață și învățare ale elevei : M.R. locuiește împreună cu părinții și fratele, stau într-un apartament spațios: are cameră separată și birou; calculatorul pentru pregătirea lecțiilor îl folosește împreună cu fratele, condiții bune de învățare.. Influețe extrafamiliale : eleva dezvoltă relații efemere de prietenie cu copiii de vârstă apropiată, cu interese și preocupări comune de petrecere a timpului liber (jocuri pe calculator).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.