Psihologia cognitiva studiaza prelucrarile la care este supusa informatia intre inputul senzorial si outputul motor sau comportamental

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Atentia este adesea considerata ca fiind o resursa mentala fundamentala care este necesara pentru operarea oricarui proces mental. Cele mai multe teoriicare discuta atentia asuma ca aceasta este o resursa mentala limitata si caresursa de atentie care este disponibila determina cat de multe procese separate pot fi executate simultan.
Subiectul selectiei atentionale s-a bucurat de un interes [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia cognitiva studiaza prelucrarile la care este supusa informatia intre inputul senzorial si outputul motor sau comportamental

Atentia este adesea considerata ca fiind o resursa mentala fundamentala care este necesara pentru operarea oricarui proces mental. Cele mai multe teoriicare discuta atentia asuma ca aceasta este o resursa mentala limitata si caresursa de atentie care este disponibila determina cat de multe procese separate pot fi executate simultan.
Subiectul selectiei atentionale s-a bucurat de un interes destul de larg nu numai in studii cu adulti normali dar, de asemenea, cu esantioane de pacienti cu tulburari neuropsihologice, deoarece in anumite populatii de pacienti (de ex., tulburare de deficit de atentie, schizofrenie) sistemul deselectie atentionala pare sa fie afectat.

Una dintre problemele poate cele mai int eresante referitoare la rolul atentieia vizat intrebarea daca selectia atentionala are loc "devreme" sau "tarziu" in sistemul cognitiv. Mare parte a cercetarilor timpurii asupra acestui subiect s-au concentrat pe gradul in care sunt procesati stimulii carora nu li se acorda atentie. Modelele selectiei timpurii sustin ca selectia apare la un nivel relative timpuriu in sistemul cognitiv, adica inainte sa fie extrasa semnificatia.

Sprijinul initial pentru aceasta idee a provenit din sarcini de ascultaredihoti ca in care ascultatorii trebuiau sa repete verbal informatiile prezentatela o ureche in timp ce informatii diferite (sau identice) erau prezentate simultan la cealalta ureche. Rezultatele au sugerat ca putine informatii dincele prezentate la urechea careia nu i se acorda atentie erau remarcate.Totusi, a fost curand evident ca selectia atentionala nu era un fenomen de tip totul-sau-nimic. Astfel, cel putin in anumite circumstante, informatia careianu i se acorda atentie pare sa ajunga la nivelurile super ioare ale sistemului cognitiv.

Poate primul efort teoretic major in psihologia procesarii informatiei a fost Lucrarea Perception and Communication a lui Donald Broadbent (1958).Conform modelului lui Broadbent, output-ul informational din sistemul perceptiv intalnea un filtru, care lasa sa treaca numai informatia la careoamenii acordau atentie. Desi aceasta idee de filtru totul-sau-nimic s-a dovedit a fi prea rigida (Treisman, 1960), ea a oferit o explicatie mecanicistacu privire la atentia selectiva, un concept care fusese exclus in perioada behaviorismului.

Informatia care trecea de filtrul lui Broadbent se deplasaapoi spre un "canal de decizie cu capacitate limitata", un sistem care areunele dintre proprietatile memoriei pe termen scurt, si de acolo spre memoria pe termen lung. Aceasta ultima parte a modelului lui Broadbent-transferul informatiei de la memoria pe termen scurt la memoria pe termen lung - a devenit aspectul proeminent al modelelor memoriei dualedezvoltate in anii 1970.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.