Psihologia cognitiva

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Se poate afirma ca P.C. este o dezvoltare cumulativa a psiholgiei in general si o stiinta de sine statatoare ( cu o metodologie, un instrumentar propriu si un limbaj specific ).
Ex.: se poate prezenta relatia dintre factorii cognitivi si cei comportamentali implicati in nevrozele fobice. La baza comportamentului fobic se afla conditionarea clasica ce consta in asocierea unui stimul conditio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihologia cognitiva

Se poate afirma ca P.C. este o dezvoltare cumulativa a psiholgiei in general si o stiinta de sine statatoare ( cu o metodologie, un instrumentar propriu si un limbaj specific ).
Ex.: se poate prezenta relatia dintre factorii cognitivi si cei comportamentali implicati in nevrozele fobice. La baza comportamentului fobic se afla conditionarea clasica ce consta in asocierea unui stimul conditionat cu unul neconditionat si provocarea unui raspuns neconditionat. Dupa asocieri repetate se ajunge ca prezenarea exclusiva a stimulului conditionat sa produca un raspuns numit conditionat.

Similar , asocierea repetata a medicului ( Sc) cu o interventie medicala ( Sn) care produce disconfort ( Rn) va face ca simla prezenta a medicului sa produca o reactie fobica ( Rc).Exista insa posibilitatea controlului asupra reactiilor fobice ascunse .
CONCLUZIE : NU simpla alaturare temporala ci INFORMATIA pe care o contine stimulul conditionat, faptul ca poate prezice aparitia stimulului neconditionat sta la baza comportamentului fobic.
P.C. studiaza mecanismele de prelucrare a informatiei si impactul acestora asupra personalitatii.

Relatiile ei cu celelalte ramuri ale psihologiei deriva din caracterul bipolar, ea fiind totodata ramura specializata a psihologiei si stiinta specifica disciplinelor cognitive.Constituirea stiintelor cognitive. tiintele cognitive sint rezultatul realizarilor din domeniul logicii, matematicii, ciberneticii, teoria informatiei si s-au nascut din necesitatea practica a imbunatatirii telecomunicatiilor si teleghidarea rachetelor ( armament militar ).
La aparitia primelor teorii despre procesarea informatiei comportamentul uman a fost considerat un sistem de procesare al acestora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.