Psihodrama

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.19

nivel: Facultate

Denumita si ,,teatru terapeutic'' sau ,,sociodrama'', psihodrama poate fi definita ca o metoda de psihoterapie in grup, care prin jocul psihodramatic exploreaza relatii interpersonale, conflicte si probleme emotionale cu scop terapeutic.
Initiata la Viena prin ani '30 psihodrama a luat amploare in SUA unde la New York Moreno a condus primele sedinte. Tot aici el a fondat Institutul Psihodr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihodrama

Denumita si ,,teatru terapeutic'' sau ,,sociodrama'', psihodrama poate fi definita ca o metoda de psihoterapie in grup, care prin jocul psihodramatic exploreaza relatii interpersonale, conflicte si probleme emotionale cu scop terapeutic.
Initiata la Viena prin ani '30 psihodrama a luat amploare in SUA unde la New York Moreno a condus primele sedinte. Tot aici el a fondat Institutul Psihodramatic iar ulterior a aparut Societatea Americana pentru Psihoterapia de Grup si Psihodrama.

Totusi aplicarea ei este dificila datorita caracterului sau elaborat, elementelor de scenografie si regie si chiar rezistentei pacientilor.
Alte impedimente: disponibilul de timp si spatiu, efectele secundare ale neurolepticelor.
Sub aspectul eficacitatii terapeutice si al validitatii stiintifice studiile sunt putine fara date comparative pe loturi diferite de pacienti.

Principiile psihodramei :

1. Viata ca model terapeutic :
- este principalul obiectiv si principiu al psihodramei ce vizeaza construirea unei situatii terapeutice care sa integreze toate modalitatile de viata si existenta incepand cu cele universale pana la detaliile vietii personale
2. Actiunea, miscarea :

- un principiu care o distinge de celelalte metode (mai ales de psihanaliza) care sunt bazate pe cuvant. Astfel in loc sa vorbeasca despre conflicte pacientul le exteriorizeaza prin jocul dramatic si expresivitatea mimico-gestuala.
Moreno spunea ca psihodrama se constituie ca ,,un studiu al omului in actiune'' - afirmatie prin care aduce in discutie un alt principiu.
3. Prezentificarea :

- indiferent de momentul in care s-a petrecut situatia in cauza, pacientul o prezinta si o interpreteaza in prezent. Numai acest ,,hic et nunc'' al situatiei psihodramatice il mentine pe pacient in rolul de actor in timp ce relatarea la timpul trecut a evenimentelor intamplate ii confera rol de povestitor. Prezentand datele aici si acum se pastreaza spontaneitatea si autenticitatea pacientului, acesta avand posibilitatea de a simti, gandi si actiona, deci de a retrai situatiile sale de viata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.