Psihodiagnoza personalitatii

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Odata cu acest curs patrundem in unul dintre cele mai pasionante domenii ale psihodiagnosticului, acela care incearca sa descifreze personalitatea ca ansamblu integrat, ca structura.
Este in traditia limbilor anglo-saxone ca atunci cand vorbim de psihodiagnosticul personalitatii sa avem in vedere sondarea trasaturilor organizatoare ale acesteia, adica cele care tin de caracater, temperamen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihodiagnoza personalitatii

Odata cu acest curs patrundem in unul dintre cele mai pasionante domenii ale psihodiagnosticului, acela care incearca sa descifreze personalitatea ca ansamblu integrat, ca structura.
Este in traditia limbilor anglo-saxone ca atunci cand vorbim de psihodiagnosticul personalitatii sa avem in vedere sondarea trasaturilor organizatoare ale acesteia, adica cele care tin de caracater, temperament si motivatie.

Psihodiagnosticul personalitatii implica, mai mult decat in alte domenii, sustinerea sa de catre teoria psihologica. Conceptele apartinatoare diferitelor teorii ale personalitatii sunt singurele instrumente de care dispunem pentru a trece dincolo de factual, catre determinatii psihici ai comportamentului. Din pacate la ora actuala nu se poate vorbi de un test sau teorie care, singure, ne-ar putea releva personalitatea in atributele totalitatii, integralitatii si unicitatii ei.

Acest demers catre structurile interne ale persoanei (Allport,1991) antreneaza esafodajul conceptual al teoriilor carora le apartin testele utilizate si prin aceasta mijloceste un "sentiment" al unei validitati conceptuale relative la rezultatul final al examenului psihologic. Rezulta de aici importanta teoriilor personalitatii in procesul psihodiagnozei nu numai ca un mijloc de a encultura intuitia psihologica dar mai ales ca instrumente conceptuale prin care examenul psihologic al personalitatii accede la esenta, la ceeace este durabil si deci predictibil in manifestarile ei.

Este motivul caruia Anastasi (1976,1979) ii da conotatii etico-deontologice cand afirma ca testele psihologice nu trebuie utilizate in afara contextului psihologiei, si care determina orice discutie despre teste sa ia in considerare, teoriile personalitatii.
Rezulta ca datorita complexitatii sale psihodiagnosticul personalitatii trebuie sa fie puternic sustinut de personologie - un sistem integrat de concepte care explica modul de functionare, dezvoltare, adaptare si integrare al persoanei in contextul cultural-social.

Cunoasterea teoriilor personalitatii si operarea cu ele sunt aspecte indispensabile ale competentei psihodiagnosticianului. In afara lor simpla administrare de teste ramane terenul de predilectie al diletantismului. De aceea, parafrazand dictonul inscris pe frontispiciul Lyceului peripatetic, accesului liber la testele de personalitate ar trebui sa-i opunem avertismentul '' Nu are ce cauta aici cel ce ce nu stapaneste cum se cuvine teoriile personalitatii !''.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.