Psihodiagnoza aptitudinilor si a inteligentei

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.73

nivel: Facultate

"Aptitudinea" este substratul congenital al unei capacitati, preexistand acesteia din urma care va depinde de dezvoltarea naturala a aptitudinilor, de exercitii si de formatia educativa. Aptitudinile constituie latura instrumentala si executiva a personalitatii. Aptituidinile sunt subsisteme sau sisteme operationale , superior dezvoltate care mijlocesc performante supramedii in activitate.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihodiagnoza aptitudinilor si a inteligentei

"Aptitudinea" este substratul congenital al unei capacitati, preexistand acesteia din urma care va depinde de dezvoltarea naturala a aptitudinilor, de exercitii si de formatia educativa. Aptitudinile constituie latura instrumentala si executiva a personalitatii. Aptituidinile sunt subsisteme sau sisteme operationale , superior dezvoltate care mijlocesc performante supramedii in activitate.

Aptitudinea arata ce poate individul, nu ce stie el."Aptitudinea este orice insusire psihica sau fizica considerata sub unghiul randamentului." La fel crede si T.G.Andrews (1952), ca aptitudinea este posibilitatea unui individ de a dobandi sau ameliora un anumit randament , daca se gaseste in conditii favorabile si binenteles, daca este antrenat.

Notiunea de randament se refera atat la calitatea cat si la cantitatea activitatilor subiectului,la usurinra sau rapiditatea cu care se desfasoara activitatea. Aptitudinea este o formatiune psihologica complexa la nivelul personalitatii care faciliteaza un comportament eficient al individului in cadrul activitatii.

Aptitudinea este o insusire complexa de personalitate, produs complex al intregii personalitati, al intregii experiente, al vitalitatii fizice al echipamentului informational ori al desprinderii, al metodelor de al integrarii sau conflictului intereselor, al capacitatilor intelectuale. Se poate observa in structura aptitudinilor se introduc o multitudine de componente psihice (deprinderi, informatii, interese, capacitati).

Fiecare dintre cele trei maniere de definire a aptitudinilor atrage atentia asupra unor caracteristici ale acestora,dar nici una dintre ele nu solutioneaza complet problema. Am putea iesi din impas, in aceste printr-o definire generala. Golu: Aptitudinea ne da masura gradului de organizare a sistemului personalitatii sub aspect adaptativ-instrumental concret. Zlate: Oricat ar parea de ciudat, definirea aptitudinilor nu este simpla. In literatura de specialitate vis-a-vis de conceptul de aptitudine, s-a manifestat atitudini extrem de diverse. Mitrofan: ,,Aptitudinea este o formatiune psihologica complexa la nivelul personalitatii care faciliteaza un comportament eficient al individului in cadrul activitatii".

2 Aptitudinile cognitive reprezinta capacitatile individului implicate in prelucrarea informatiei. Astfel, se pot identifica mai multe tipuri de aptitudini cognitive:intelegerea verbala, intelegerea limbajului scris, exprimarea orala, exprimarea in scris, fluenta ideilor, originalitatea, capacitatea de memorare,receptivitatea la probleme, rationamentul matamatic, usurinta aritmetica, rationamentul deductiv, rationamentul inductiv, ordonarea informatiilor, flexibilitatea categoriala,rapiditatea structurii informatiilor, flexibilitatea structurarii , orientarea spatiala, capacitatea de vizualizare, rapiditatea perceptiei, atentia selectiva, atentia distributiva.

3. Testele de aptitudini sunt instrumente consacrate depistarii si masurarii aptitudinilor. Ele pot fi clasificate in teste e rapiditate Bourton-Amfimov si teste de nivel. Testele de aptitudini pot fi teste de aptitudini cognitive, teste de aptitudini verbale,(constau in probe de vocabular, gasirea de omonime si sinonime, completarea lacunelor in fraza); teste de aptitudini numerice, ( abilitatea de a opera cu numere, rezolvare de probleme, operatii de adunare si scadere); mnezice, teste de atentie,teste de aptitudini senzoriale, perceptive si spatiale, teste de aptitudini psihomotorii.

Teste de aptitudini cognitive ex Scala de inteligenta Stanford-Binet. In 1908, Lewis Terman, profesor la Universitatea Stanford, a realizat prima adaptare a scalei Binet-Simon la populatia americana, iar in 1916 a elaborat Scala de inteligentaStanford-Binet, scala reverificata si imbogatita ulterior, de-a lungul anilor(1937, 1960, 1972, 1986), devenind in prezent unul dintre cele mai cunoscute instrumente psihodiagnostice de evaluare a inteligentei.

Scala Stanford - Binet este un test inalt standardizat atat in ceea ce priveste modalitatea de administrare si scorare, cat si in interpretarea rezultatelor la itemi (realizarea etaloanelor in urma aplicarii probelor pe loturi extinse de subiecti) Probele testului evalueazadezvoltarea mintalageneralaa subiectului prinraspunsurile la un grup eterogen de sarcini. Testul contine 15 subteste centrate peevaluarea a patru domenii de abilitati intelectuale:1.

Rationamentul verbal;2. rationamentul matematic;3. rationamentul abstract-vizual;4.memoria de scurtadurata.Testul se administreaza subiectilor cu varste cuprinse intre 2 si 23 de ani. Gradul de dificultate al itemilor creste progresiv, iar probele sunt administrate in functie de varsta subiectului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.