Psihodiagnosticul personalitatii normale

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prin urmare, trasaturile sunt unitatile structurale ale personalitatii si reprezinta modalitatile constante ale unei persoane de a reactiona la situatiile stimul. Trasaturile de personalitate in conceptia lui Cattel pot fi decelate prin analiza factoriala care este un procedeu statistic de valorificare a unei mase uriase de date obtinute prin efectuarea unor multiple masuratori asupra personalita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihodiagnosticul personalitatii normale

Prin urmare, trasaturile sunt unitatile structurale ale personalitatii si reprezinta modalitatile constante ale unei persoane de a reactiona la situatiile stimul. Trasaturile de personalitate in conceptia lui Cattel pot fi decelate prin analiza factoriala care este un procedeu statistic de valorificare a unei mase uriase de date obtinute prin efectuarea unor multiple masuratori asupra personalitatii. Spre deopsebire de Allport, Cattell nu este de acord ca trasaturile ar avea o existenta obiectivata in fiecare individ.

El mai degraba le concepe ca pe niste costructe ipotetice deduse din observarea comportamentului extern. Cercetarile lui Cattell privind factorii de personalitate se origineaza in cercetarile lui Allport si Odbert asupra vocabularului limbii engleze. Ei au extras initial aproape 17000 de cuvinte care aveau valoare de descriptori ai diferitelor caracteristici de personalitate. Intr-o prima etapa Cattell reduce aceasta lista la 171 de termeni dupa ce a eliminat cuvintele sinonime. Rezultatele evaluarii interpretata corelational au condus la o alta lista mai scurta de 53 de grupuri de termeni.

Fiecare subiect al unui lot de cercetare a fost evaluat de 2 cunoscatori pe baza acestui lot de 53 de grupuri. S-a efectuat analiza factoriala a acestei evaluari care s-a finalizat cu o lista de 12 factori. Ei reprezentau, conform conceptiilor lui Cattell, trasaturile primare ale personalitatii. La nivel individual aceste trasaturi se consteleaza in petternuri specifice datorita pozitiilor diferite ocupate de fiecare subiect pe continuumul bipolar al fiecarei trasaturi. Sunt mai multe modalitati de clasificare al trasaturilor. Allport le clasifica in trasaturi comune si unice, cele comune apartin tuturor oamenilor iar cele unice se manifesta cu precadere in domeniul intereselor si atitudinilor specifice fiecarui subiect.

Astfel inteligenta, introversia, tendinta gregara sunt exemple de trasaturi comune. Alta clasificare face distinctie intre trasaturi abilitati, trasaturi temperamentale si trasaturi dinamice adica motivationale. Cea mai importanta clasificare din punct de vedere psihodiagnostic imparte trasaturile in: trasaturi sursa si trasaturi de suprafata. Trasasturile de suprafata sunt grupari de carecteristici ale persoanei care coreleaza intre ele fara insa sa fie determinate de o sursa unica. Ele sunt reprezentate de factori de ordin secundar pe cand trasaturile sursa sunt factori primari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.