Psihicul provizoriu

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acest prim diagnostic, provizoriu, contine aspecte si ipoteze ce stau la baza diagnozei psihice diferentiale (se elaboreaza in urma aplicarii de teste si a corelarii rezultatelor astfel obtinute cu date suplimentare biografice si de observatie). Sansele de confirmare a ipotezelor cuprinse in diagnoza psihica provizorie sunt relativ mari in cazul in care experienta si pregatirea psihologului sunt e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihicul provizoriu

Acest prim diagnostic, provizoriu, contine aspecte si ipoteze ce stau la baza diagnozei psihice diferentiale (se elaboreaza in urma aplicarii de teste si a corelarii rezultatelor astfel obtinute cu date suplimentare biografice si de observatie). Sansele de confirmare a ipotezelor cuprinse in diagnoza psihica provizorie sunt relativ mari in cazul in care experienta si pregatirea psihologului sunt elevate.
Ipoteza = rol important. Permite sa se parcurga drumul posibil cauzal dintre anumite simptome si aspectele mai complexe subiacente ce pot fi
incriminate intr-un caz oarecare.

Permite sa se tina in evidenta
caracteristicile cazului.
La baza diagnosticului psihic provizoriu stau o serie de cunostinte, dar si o intelegere mai subtila a problemelor cazului respectiv.
La consultul psihologic din policlinici sau la centrele de neuropsihiatrie infantila vin foarte multi copii.
Toate ipotezele formulate in diagnoza psihica provizorie trebuie verificate. Psihologul e bine sa cunoasca curba dezvoltarii psihice pentru a se folosi de ea in mod eficient.

Daca un copil prescolar mic prezinta unele defecte de vorbire (dislalie
simpla sau polimorfa) fenomenul ca atare se poate incadra ca logopatie de dezvoltare ce se poate ameliora, integral chiar, fara interventii prea complicate. In cazul in care pronuntarea defectuoasa persista si in perioada prescolara mare, se contureaza caracteristicile unei logopatii reale. Aceleasi simptome pot avea semnificatii diferite la varste diferite > necesitatea de a cunoaste bine caracteristicile de baza ale dezvoltarii psihice.

Pe acest tablou se pot manifesta intarzieri de aparitie (ale mersului, vorbirii, dezvoltarii sociabilitatii) dar si intarzieri de dezvoltare dupa ce anumite caracteristici s-au constituit. La acestea se adauga fenomenele de deteriorare, nematurizare (infantilism) etc.
Diagnosticul provizoriu trebuie formulat cu multa precautie, urmand sa fie suplimentat, ajustat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.