Psalmul - colind

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.00

nivel: Facultate

Pornind de la această necesară interpretare ne vom pune întrebarea: Care a fost destinul “Psaltirii în versuri” a lui Dosoftei ? A intuit oare Dosoftei spiritul poporului român care nu preia decât ceea ce simte că este al său ? Are “Psaltirea în versuri” un pronunțat caracter popular ?

Răspunsul îl vom găsi în cercetarea evoluției cărții în mediul său folclo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psalmul - colind

Pornind de la această necesară interpretare ne vom pune întrebarea: Care a fost destinul “Psaltirii în versuri” a lui Dosoftei ? A intuit oare Dosoftei spiritul poporului român care nu preia decât ceea ce simte că este al său ? Are “Psaltirea în versuri” un pronunțat caracter popular ?

Răspunsul îl vom găsi în cercetarea evoluției cărții în mediul său folcloric și în observarea specificității sale.“Psaltirea” (1673) a fost cerută, căutată pe un spațiu însemnat, obiect adesea al unor tranzacții, ori al transmiterilor prin testamente.

A cunoscut o circulație manuscrisă însemnată, în parte ori în întregime, până către secolul al XIX-lea, stârnind chiar ambiții ce ținteau “ameliorarea” textului lui Dosoftei cum este cazul lui Cupcea Elizius. În întregime, “Psaltirea în versuri” o găsim în două copii aflate azi la B.A.R. mssele nr. 543 și 133.

Copistul codicelui nr. 543, care poate fi una și aceeași persoană cu cel care a suportat financiar operația, adică Neonil, Stareț al Mănăstirilor Neamțul și Secul, declară că a fost îndrumat la lucru de asemănarea pe care a constatat-o între unele colinde și cântece de stea (pe care le transcrie la sfârșit) și unele stiluri ale lui Dosoftei.

“Dintru aceasta, luându-mi pricină – zice el – am prescris toată “Psaltirea” și la sfârșit am alăturat și aceste cântări, numai pentru versul lor acel vechi ce se obicinuia a se cânta prin bisericile Molodaviei”. Asemănarea identificată de chir Neonil era chiar una reală. Câțiva dintre psalmii lui Dosoftei – 46, 48, 94, și 96 cu deosebire – au ieșit din pagina cărții și au intrat în oralitate (în forme ușor modificate) devenind cântece de stea și colinde.

Îi culegea Anton Pann în 1830 (“versuri muzicești ce să cântă la Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și alte sărbători ale omului”), vor figura apoi în toate cărțile ce adună producții de acest fel în ultima parte a veacului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Psalmii așezați pe muzică și cântați, într-o vreme, la diferite praznice bisericești, au fost introduși de dascălii de pe vremuri în școlile din preajma bisericilor și astfel, prin copii, vechile imnuri de slavă religioase au pătruns mai departe în colindele de Crăciun.

Opera lui Dosoftei a avut insă o răspândire mai largă decât ne putem închipui până acum, chiar și în Ardeal. Într-un manuscript copiat la Ibașfălău, în 1758, găsim alături de cântecele de stea încă doi psalmi, care lipsesc din colecția lui Anton Pann: al 46-lea “Domnul este tare, lăudat și mare” și al 47-lea “La apa Vavilonului, acolo șezum și plânsem”.

Împreună cu alte cântece de stea, psalmii lui Dosoftei au intrat și ei în structura Vicleimului. Atfel cântecul pe care îl cântă trupa la încheierea părții a treia: “Domnul stătu craiu-n țară” este psalmul nr. 96 al lui Dosoftei și încheierea “Veniți cu toții dimpreună să ne facem voie bună” este psalmul 94.

Autonomizarea psalmilor versificați de Dosoftei începuse demult. Manuscrisele ardelenești cuprinzând stihuri religioase îi includ încă din veacul al XVIII-lea, succedând unor selecții de felul celei operate pe la 1700, de popa Avraam “ot Cioara”, copist al unui sbornic în care au făcut loc mai multor psalmi din colecția lui Dosoftei și lista copiilor transilvănene ar putea fi confirmată.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.