Psalmii lui Tudor Arghezi si poezia de inspiratie religioasa a lui Vasile Voiculescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.55

nivel: Liceu

Convins ca se afla neincetat in tinda - ca el este ucenicul ce trebuie sa staruie cu migala si neobosita truda asupra cuvantului, Arghezi a realizat o poezie originala. Volumul Cuvinte potrivite - publicat in 1927 este pe buna dreptate un eveniment literar si apare cand Arghezi deja patrunsese in constiinta literara a vremii; aparitia este salutata de Eugen Lovinescu, Mihai Ralea, Serban Cioculesc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psalmii lui Tudor Arghezi si poezia de inspiratie religioasa a lui Vasile Voiculescu

Convins ca se afla neincetat in tinda - ca el este ucenicul ce trebuie sa staruie cu migala si neobosita truda asupra cuvantului, Arghezi a realizat o poezie originala. Volumul Cuvinte potrivite - publicat in 1927 este pe buna dreptate un eveniment literar si apare cand Arghezi deja patrunsese in constiinta literara a vremii; aparitia este salutata de Eugen Lovinescu, Mihai Ralea, Serban Cioculescu, G. Calinescu sau Felix Aderca care spunea:

A aparut intre noi si cartea mult asteptata a poetului pe care de douazeci de ani il cauta, il suspina si il recita cu ochii inchisi sufletele insetate. Insetat de absolut, poetul cauta pe Dumnezeu, dovada a certitudinii perfectiunii. Este cuprins de indoieli, isi pierde rabdarea; neincetat cautam, speram, ramanand intre nadejde si indoiala, credinta si tagada, dupa cum reiese din majoritatea Psalmilor publicati in Cuvinte potrivite si ulterior.

Tema dominanta a poemelor lui Vasile Voiculescu este cea religioasa. Aceasta vocatie mistica este o constanta a intregii opere a lui Vasile Voiculescu si, asa cum spunea Nichifor Crainic, prin aplecarea sa asupra motivelor biblice, prin prezentarea unei lumi romanesti intr-un Eden oriental, Vasile Voiculescu se integreaza in credinta ortodoxa, asa cum Paul Claudel se integreaza in catolicism prin imnurile si odele sale liturgice.

Scenele si motivele biblice, prezente chiar in primele volume, constituie, incepand cu Parga si Poeme cu Ingeri, punctul de plecare al unor meditatii asupra conditiei umane, insetata de desavarsire, dar aflata sub ispita amagitoare a pacatului. Aceasta trasatura il apropie pe Voiculescu de Arghezi sau Rainer Maria Rilke. Ceea ce il deosebeste - credinta intr-un Dumnezeu salvator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.