Proza eminesciana si receptarea ei critica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

In "Fat-Frumos din lacrima" intalnim un fantastic mitologic. Este un basm cult si cu semnificatii mistice pentru ca eroul se naste dintr-o lacrima a Maicii Domnului. Fat-Frumos este un Orfeu autohton, care porneste la drum cu doua fluiere: unul pentru doine, altul pentru hore, "si Fat-Frumos doinea si horea".Eminescu se indeparteaza cu mult de modelul basmului popular prin descrierile de natura si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proza eminesciana si receptarea ei critica

In "Fat-Frumos din lacrima" intalnim un fantastic mitologic. Este un basm cult si cu semnificatii mistice pentru ca eroul se naste dintr-o lacrima a Maicii Domnului. Fat-Frumos este un Orfeu autohton, care porneste la drum cu doua fluiere: unul pentru doine, altul pentru hore, "si Fat-Frumos doinea si horea".Eminescu se indeparteaza cu mult de modelul basmului popular prin descrierile de natura si prin lirism.
"Sarmanul Dionis", capodopera a prozei fantastice romanesti si universale

Capodopera prozei eminesciene ramane "Sarmanul Dionis", o nuvela metafizica, incarcata cu semnificatii filosofice. Nuvela nu s-a bucurat de receptare favorabila la vremea sa. Citita la 1 septembrie 1872 la "Junimea", n-a intrunit adeziunea junimistilor, care o considerau o scriere ciudata, bizara, greoaie si incurcata, o "elucubratie filosofica".Nuvela a depasit orizontul de asteptare al contemporanilor nefamiliarizati cu acest gen de literatura.

Preambulul filosofic al acestei nuvele a dat multa bataie de cap exegetilor. Fiind scrisa intr-un stil deliberat criptic, incifrat, nuvela incepe cu afirmatii deconcertante: "...si tot astfel daca inchid un ochi vad mana mea mai mica decat cu amandoi. De-as ave trei ochi as vede'-o si mai mare, si cu cat mai multi ochi as ave, cu atata lucrurile toate dimprejurui meu ar pare mai mari".Mana nu este mai mica vazuta cu un singur ochi, dar mai slab perceputa. Prin aceste afirmatii Eminescu voia sa ilustreze o teza stiintifica dupa care marimea este in functie de relatie.

In consideratiile despre timp si spatiu, Eminescu porneste de la Kant si ajunge la Schopenhauer, asa cum observa Calinescu in "Opera lui Mihai Eminescu" - "Eminescu construieste totdeauna in spirit schopenhauerian".In idealismul obiectiv si transcedental kantian, spatiul si timpul exista obiectiv, independent de vointa noastra. Ele ne sunt date, categorii apriorice anterioare oricarei experiente si care nu pot fi intelese empiric, ci numai prin intuitie. La Kant, spatiul si timpul sunt categorii ale intuitiei. Eminescu a tradus din "Critica ratiunii pure" capitole despre spatiu si timp.

In idealismul subiectiv si voluntarist schopenhauerian, spatiul si timpul sunt categorii subiective ale sensibilitatii noastre. Coreland motivul romantic al lumii ca vis cu filosofia schopenhaueriana, Eminescu neaga existenta obiectiva a spatiului si timpului; "...in fapta lumea-i visul sufletului nostru. Nu exista nici timp, nici spatiu - ele sunt numai in sufletul nostru. Trecut si viitor e in sufletul meu, ca padurea intr-un sambure de ghinda, si infinitul asemenea, ca reflectarea cerului instelat intr-un strop de roua".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.