Provocarile strazii de Pr. Constantin Necula

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Facultate

Eu cred in ce-a scris Sf. Apostol Pavel, nu stiu cat credeti dumneavoatra! Si cred ca tot ce-a scris acolo are referiri inclusiv in zilele noastre. Cred in aceeasi vreme intr-o dinamica a traditiei Bisericii Ortodoxe. intr-o punere in vremuri a acestui cristal, care este Sfanta Scriptura. Eu cred ca-n nici un caz nu putem face o teologie a baticului daca mai inainte n-am facut o teologie a capului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Provocarile strazii de Pr. Constantin Necula

Eu cred in ce-a scris Sf. Apostol Pavel, nu stiu cat credeti dumneavoatra! Si cred ca tot ce-a scris acolo are referiri inclusiv in zilele noastre. Cred in aceeasi vreme intr-o dinamica a traditiei Bisericii Ortodoxe. intr-o punere in vremuri a acestui cristal, care este Sfanta Scriptura. Eu cred ca-n nici un caz nu putem face o teologie a baticului daca mai inainte n-am facut o teologie a capului. Deci, pana sa vorbesc despre baticul pe care-l pun in cap, trebuie sa vorbesc despre mentalitatea care-o creez in mintea omului, facandu-l sa inteleaga de ce-si pune baticul.

Unii isi pun batic pe cap, dar degeaba! Sa va dau un exemplu. Student fiind, am participat in Brasov la o Liturghie unde inalt Prea Sfintitul Streza, pe atunci parintele Streza, a slujit nemaipomenit. Si, la un moAZment dat, intra in biserica doi tineri, curat imbracati, draguti foc, tinandu-se de mana. Si-o cucoana de asta, cu trei broboade pe cap, s-a pornit ca un uliu: "Nu va e rusine, mai?" Sa dea cu ei de pamant, sa-i omoare nu alta!

I-am si zis: "Ce faceti aici? Ii gazati? Ii electrocutati? Ce?! Care-i pedeapsa pentru faptul ca intri in biserica tinandu-te de mana cu persoana iubita? Ce-i aberant in fapta aceasta? Faceti-i, doamna, sa priceapa ca dumAZneata, cu baticul pe cap, esti mai desteapta, mai evlaAZvioasa si mai buna decat ei. Ca tesatura baticului nu-ti ascunde numai prostiile din cap, ci-ti face vadita cumintenia, puritatea."

Prin unele locuri, la sate, se mai pastreaza obiceiul ca in noaptea nuntii sa i se ia de pe cap cununa miresei si sa i se puna un batic. Este semnul maternitatii. FemeAZia aceea se aseamana cu Maica Domnului. Oricum, nu din baticeala facem strunga prin care intri in biserica. Ca pana la urma in capitolul acesta ni se vorbeste doar despre femei; despre fetele tinere care se tund ori care-si prind frumos parul nu spune ce trebuie sa faca.

Exista, desigur, si o parte practica a acestui lucru. Doar ati vazut destul de multe femei carora la o mica flama de lumanare le ajunge capul ca o miriste! Le pedepseste Dumnezeu in felul acesta.
Eu zic ca acelea care poarta batic trebuie sa-l poarte mai departe, celelalte sa invete de ce sa-l poarte, iar cele care nu inteleg, sa mai cerceteze.

Ce pozitie sa adoptam fata de machiaj?
Ganditi-va la machiaj din punct de vedere teologic. Omul, fiind chipul slavei lui Dumnezeu, orice adaos sau scadere din el duce la o demonetizare a lui ca persoana. Se pierde prosopoon-ul, persoana, ceva din identitate.Ma gandesc la o imagine pe care o am de cand eram mic, la Brasov, cand deasupra scenei de la teatrul de papusi erau doua masti: una care rade, alta care plange. E cea mai buna icoana pe care o am asupra persoanei din teologia bizantina.

Cred ca pe masura ce ne machiem, uitam sa ne aducem aminte ca machiajul tine de imparatia inversa a indumnezeirii. Pe masura ce te apropii de chipul lui Hristos, chipul tau se sterge si se aseamana cu chipul lui Hristos! De aceea seamana preotii intre ei, pentru ca chipul lor seamana cu icoanele, iar icoanele seamana cu Dumnezeu.

La tanticele machiate, problema se pune invers. Pe masura ce vor sa se individualizeze, fara indoiala ca... se individualizeaza, nu mai seamana cu nimic! Uneori nu mai seamana chiar cu nimic omenesc. Observati, exista un continut teologic al machiajului. Pe de alta parte, exista o doza de bun simt, peste care daca se trece, este lezata inclusiv frumusetea feminina. in fond, o fata care se machiaza recunoaste ce? De ce se machiaza? Ca sa arate mai frumoasa. Deci, in esenta, fara machiaj e urata, e o urmare a unui comAZplex. Iar cum complexele au la baza pacate, trebuie sa caute ce anume este pacat in ea, incat sa aiba nevoie de adjuvantul acesta pentru a merge mai departe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.