Provocarile managementului clasei

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.00

nivel: Facultate

„ Dar educația este proces colectiv, veți spune, iar dumneavoastră, educatorii, sunteți susținuți permanent de directori si colegi în procesul educativ”.

Nimic mai fals decât această afirmație. Fiecare cadru didactic este pe cont propriu, aflându-se în competiție cu colegul său pentru punctaje, recompense și calificative. Competitivitatea a distrus predispoziția către c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Provocarile managementului clasei

„ Dar educația este proces colectiv, veți spune, iar dumneavoastră, educatorii, sunteți susținuți permanent de directori si colegi în procesul educativ”.

Nimic mai fals decât această afirmație. Fiecare cadru didactic este pe cont propriu, aflându-se în competiție cu colegul său pentru punctaje, recompense și calificative. Competitivitatea a distrus predispoziția către cooperare. Educatorul exercită un management multiplu la clasă: științific, psiho - social, cultural și educativ. Trecem cu vederea faptul că pentru o activitate socio-profesională complexă și solicitantă din toate punctele de vedere primește o retribuție derizorie și ne axăm pe factorii care declanșează criza managerială a întregului sistem educativ.

Prima problemă se referă la faptul că: „în ultimul deceniu și jumătate, procesul educațional al generațiilor tinere a trecut cu totul în răspunderea școlii, și evident, a profesorilor” .
Resursele umane ale școlii sunt scindate de propriile interese, competitivitatea lăsând loc rare ori cooperării și ajutorului mutual.

Un alt factor declanșator al crizei din sistem se dovedește a fi această realitate dureroasă:”în sistemul românesc de învățământ, fiecare reformă a mers împotriva celei anterioare.” La un moment dat se produce debusolarea, în contextul în care se succed seturi de măsuri contradictorii, unele legi anulându-le pe celelalte.
Al treilea punct de vedere important se referă la școală, ca factor uniformizator. Există două tipuri de uniformizare socială: pozitivă și negativă.

Uniformizarea pozitivă se produce în societatea în care valorile sunt percepute corect, rolurile sociale fiind distribuite pe merit, regulile jocurilor sociale sunt respectate, iar principalele instituții cooperează, stimulând oamenii să acționeze ca membrii ai unei societăți, să depășească îngustimea originară a acțiunilor și sentimentelor individuale și să se autoevalueze în funcție de bunăstarea grupului căruia îi aparțin.

Tendințele actuale de uniformizare negativă pot fi demonstrate prin promovarea violenței și a agresiunilor de orice tip, prin regretabilul fapt că pseudo-modelele au căpătat ascendent asupra modelelor adevărate, iar activitățile care au ca obiectiv distrugerea spiritului sunt supra-recompensate material, în timp ce profesiile care au în vedere înnobilarea spiritului au devenit „cenușăresele sistemului”.

De pildă cei care cântă și compun manele, creatorii și prezentatorii de modă, fotbaliștii, cântăreți afoni cărora li se „fabrică” anumite calități vocale în studiouri obțin câștiguri financiare fabuloase, în timp ce medicul sau profesorul care învăță toată viața, duce un trai la limita decenței. Din păcate autoritatea morală este dată de baza materială deținută:”ai atâta libertate și egalitate, câtă avere ai!”

(Mihai Eminescu) Ca educatori,le prezentăm elevilor noștri drumul greu, dar drept în viață :sacrificiul, studiul,cooperarea,competiția elegantă, dar buna noastră credință este zdruncinată din temelii de schemele reale care aduc succesul: compromisurile, competițiile neloiale, intervențiile, concursurile aranjate.

Putem conduce corect elevii către o identitate pozitivă și constructivă, dacă societatea românească încetează să agreseze activ și pasiv personalitățile în formare și retrage de pe piață rețetele contrafăcute ale succeselor, altfel, toate propunerile noastre reprezintă cosmetizarea de suprafață, deși se impune un act chirurgical salutar.

Suntem părinți spirituali înainte de toate, iar optimizarea managementului clasei se obține când:”îi ajutăm pe copii să găsească singuri răspunsurile, în a-i călăuzi spre oportunități , relații și aptitudini care le vor permite să formuleze răspunsuri inteligente”.

Supunem următoarea listă de sfaturi și observații oricărui educator solitar și care trebuie să facă față cu succes provocărilor managementului clasei:
-Când corectăm erori științifice, nu putem comite erori de politețe!
-Succesul unui adevăr depinde de forma lui de prezentare.
-Oricare interlocutor are dreptul, până la proba definitorie, de prezumția de cinste și corectitudine.

-Să cruțăm amorul propriu al celor pe care îi conducem:" Să cruți amorul propriu al celorlalți! Cât de extraordinar de important este acest lucru! Și cât de puțini dintre noi îl iau măcar în considerație! Adeseori călcăm în picioare sentimentele celorlalți spre a ne face drum, găsim vinovați, adresăm amenințări, criticăm un copil sau un angajat în prezența celorlalți, fără să ne gândim măcar că îi jignim.”
-Blândețea și prietenia sunt mai puternice decât mânia și forța.
-Atitudinea de atotcunoscător devine o barieră comunicațională.
-Să păstrăm și să inducem o atitudine mentală corectă-curajoasă, sinceră și binevoitoare, deoarece gândul deține supremația și stă la baza oricărui act creator.

Educația este un război prea mare și prea greu de purtat de o clasă de războinici scindată de interese personale, atacată de inamici surpriză, trădată de realitățile sociale, constrânsă de probleme existențiale…
Ne place cum sună „Crezul educației”, dar se impune actul chirurgical pentru a elimina tumorile, iar acesta se realizează colectiv, nu individual, indiferent de profesionalism și dăruire: „Cred că întreaga educație se face prin participarea individului la conștiința omenirii.

Cred că adevărata educație se face prin stimularea capacităților copilului de către cerințele situațiilor sociale, să depășească îngustimea originară a acțiunilor și sentimentelor sale și să se autoevalueze în funcție de bunăstarea grupului căruia îi aparține. Cred că școala este în primul rând o instituție socială.

Cred că educația este metoda fundamentală a progresului și reformei sociale. Cred că educația este o reglementare a procesului de participare la conștiința socială…Cred că profesorul este angajat nu numai în formarea indivizilor, ci și în formarea vieții sociale.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.