Provocarea lui Noica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Facultate

Haina croita de Noica in vremuri normale, oareAZcum dintr-un soi de intelepciune stoica menita sa-i rezolve ecuatia vietii sale, se dovedea a fi acum, intr-un dezastru al istoriei, nespus de functionala pentru vietile multora. imbracind aceasta haina, citiva dinAZtre noi am cunoscut fericirea si, in masura in care aveam senzatia ca evadaseram din sistemul controAZlului total, am fost deopotriva li[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Provocarea lui Noica

Haina croita de Noica in vremuri normale, oareAZcum dintr-un soi de intelepciune stoica menita sa-i rezolve ecuatia vietii sale, se dovedea a fi acum, intr-un dezastru al istoriei, nespus de functionala pentru vietile multora. imbracind aceasta haina, citiva dinAZtre noi am cunoscut fericirea si, in masura in care aveam senzatia ca evadaseram din sistemul controAZlului total, am fost deopotriva liberi. Capataseram o investitura, un rost in viata, o misiune: aveam de treAZcut mostenirea celor din interbelic pe celalalt mal al istoriei.

Noica era reprezentantul lor si garantia legaAZturii noastre cu ei. Fuseseram pregatiti pentru o cursa lunga. "Nu puteti pierde meciul decit intr-un singur fel, ne-a spus Noica la un moment dat: nemaijucindu-l." Ni s-a parut vorba aceasta, atunci, lipsita de sens: nimic si nimeni niciodata nu avea cum sa ne impie-in pantaloni bufanti, cu Emil Cioran la Geneva in 1931.

Pe o strada in Bucurestiul interbelic, cu Liselle Capeleanu, "sora mea spirituala"dice sa jucam pina la capat jocul performantei cultuAZrale. Nu era aceasta unica implinire a unei vieti, senAZsul lui "a fi" in ordine umana?Si dintr-o data, fara ca nimeni sa creada in ea, sa creada ca ea ar fi cu putinta, a venit caderea comuAZnismului. Noica murise de trei ani.Urmarea acestei comotii istorice a fost dislocarea proiectului cultural.

in comunism, un intelectual nu avea de facut decit trei lucruri: sa se adapteze -- si adaptarea putea merge de la inscrierea cuminte si fara perspective in perimetrul unei profesiuni pina la oportunism si colaborarea activa; sa devina disiAZdent, riscindu-si libertatea si viata in indiferenta geAZnerala; in sfirsit, sa evadeze din istorie urmind proiectul culturalist al lui Noica, varianta aureolata in plus de mitul implinirii si al misiunii comunitare cu bataie lunga. O data cu surparea comunismului, deci a unui sistem cu posibilitati perfect contabili-

La un party bucurestean, cu Barbu Brezianuzate, evantaiul optiunilor a crescut enorm si, impliAZcit, s-a largit si s-a modificat semantica "implinirii vietii". Istoria care se inchisese inainte deasupra vieAZtilor noastre si care redusese "implinirea" la codul culturalist al lui Noica se deschidea acum si ne chema catre alt tip de ispravi. Ca in bazarul lui Mefisto, puAZteai deveni ziarist, om de afaceri, ambasador, minisAZtru, parlamentar sau presedinte de stat. Te puteai implini in nespus de multe feluri: deschizindu-ti un

In 1942, cu fiul sau Razvan, cel ce avea sa devina parintele Rafail
cabinet -- ca medic sau avocat --, intemeind o firma, deschizind un restaurant, facind o casa de moda. CiAZvilizatia, in fond, nu este decit suma unor astfel de impliniri care trec prin brinza, vin si parfum. Asa cum pe umerii intelectualilor de la inceputul secolului putuse povara implinirii Romaniei Mari -- noi, inteAZlectualii anilor '20, spusese Eliade, fuseseram eliberati de aceasta sarcina si deveniseram liberi sa ne implinim cultural --, tot astfel pe umerii nostri staAZtea sarcina readucerii Romaniei la normalitate si in Occident.

Puteam rata acest rendez-vous al Istoriei? Puteam refuza sa intervenim, cu vorba si cu fapta noastra, in cursul lucrurilor incercind sa-1 minam in directia buna? Puteam sa continuam sa intoarcem spatele istoriei?Ce a devenit in aceste conditii provocarea lui Noica? Raspunsul e simplu: pentru discipoli, ea s-a transformat intr-o perpetua mustrare: "Dragii mei, ce noroc aveti, spune la un moment dat Noica in Jurnalul de la Paltinis.

Andrei, daca ar fi trait inainte de razboi, cu inzestrarile lui ar fi devenit parlamenAZtar si ar fi fost pierdut pentru cultura mare." Andrei Plesu nu a devenit parlamentar, ci ministru de Externe si poate ca numele lui va ramine legat de negocieriAZle pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in ce ma priveste, din facator de carti am devenit fabricant de carti si agent cultural si, pe deasupra, cu o expresie care ma infioara, "reprezentant al societatii civile".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.