Provenienta monedei

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Deci, banii metalici si trecerea lor in evolutie la forme proprii si precise, monetare a cunoscut un indelung proces, astfel incit, moneda apare efectiv in viata economica a omenirii si in momentul in care primeste o forma proprie si care a evaluat o data cu progresul social si economic al societatii.

Metalele, in general cele pretioase, au fost preferate pentru a fi folosite in sco[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Provenienta monedei

Deci, banii metalici si trecerea lor in evolutie la forme proprii si precise, monetare a cunoscut un indelung proces, astfel incit, moneda apare efectiv in viata economica a omenirii si in momentul in care primeste o forma proprie si care a evaluat o data cu progresul social si economic al societatii.

Metalele, in general cele pretioase, au fost preferate pentru a fi folosite in scop monetar – devenind materia monetara prin excelenta, intru cit acestea prezinta o serie de calitati fizice si chimice.

Avantajele monedei efectuate din metale scumpe sunt urmatoarele:
- Sunt putin alternabile in timp fata de alte metale, deoarece nu sunt supuse coroziei. Aliate cu alte metale ele capata un grad de rezistenta ridicat inlaturind dificultatile pe care le creaza manipularea lor.

- Pot fi divizibile. Acesta este un avataj mare fata de pietrele pretioase care la rindul lor exprima si ele o valoare ridicata, nefiind divizibile devin inpropriu scopului monetar.

- In conditii asemanatoare de extractie si prelucrare metalului pretios este identic sub raportul substantei monetare, cel mai mult acesta difera din punct de vedere al valorii pe care i-au imprimat-o stratul de roca.

- Metalul pretios reprezinta intr-un volum mic o valoare mare ceea ce-l face apt pentru a indeplini importanta functie de etalon.

- Monedele din metal pretios sunt usor transortabile ceea ce reduce sau exclude total cheltuielile pentru transportul lor.

- Metalele de aur sau argint au si privilegiul de a mentine o anumita constanta in valoarea lor datorata pe o parte duratei indelungate din punct de vedere fizic si chimic cit si sporului care se adauga de la an la an stocului existent.

- Suportul mai mare sau mai mic care capata caracterul unei protectii a metalelor pretioase de catre autoritatea statala generate sau de teama de a nu fi diminuata rezerva potentiala atit de necesara perioadelor exceptionale, ca de exemplu: seceta, razboaie, etc.

- Falsificarea metalelor pretioase este relativ usor de recunoscut de specialisti dupa greutate, culoare sau alte caracteristici care le diferentiaza net de alte metale sau bunuri.

Evolutia monedei poate fi divizata pe mai multe perioade, fiecare fiind caracterizata de anumite particularitati si caracteristici ale monedei.
O prima perioada se caracterizeaza prin mari schimbari politice si sociale care si-au pus amprenta si pe mutatiile in domeniul monetar. Aceasta perioada se tine din antichitate pina in secolele XIII-XIV. In aceasta perioada baterea mondelor era considerata un drept absolut al puterii regale.

O alta caracteristica consta in continua schimbare a continutului monedei cunoscuta sub denumirea de mutatiuni monetare si din urma carora se obtineau mari beneficii. Ele constau in modificari de continut si cantitate ale metalelor monetare, abuzuri in denumirea monedei in proportia de structura, titlu si mutatii compozite.

Cu inceputul Renasterii, incepind din secolul XIV pina-n secolul XVIII monedele au suferit numeroase si insemnate transformari pe parcursul acestei perioade monedele metalice au suferit greutati datorate unor tehnici insuficient dezvoltate ceea ce a impiedicat dezvoltarea normala a regimului monetar. Intensificare schimbului intre diferite tari a generat si schimbul de moneda, se preferau monedele straine chiar daca nu intruneau conditiile cerute de o moneda "buna", fapt ce intimpina impotrivirea energica a monarhului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.