Protocoale de date specifice sistemelor radio adaptive in Gama US

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Rezultatul acestei intalniri a fost protocolul de legaturi de date in domeniul HF - HFDLP (HF Data Link Protocol ), bazat pe un modem PSK, cu optiuni ce permit optimizarea sa pentru diferitele comunitati de utilizatori (aceste optiuni vor fi prezentate pe masura ce vor fi intalnite in urmatoarele sectiuni).

HFDLP a fost apoi standardizat in MIL-STD-187-721C si FED-STD-1052.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protocoale de date specifice sistemelor radio adaptive in Gama US

Rezultatul acestei intalniri a fost protocolul de legaturi de date in domeniul HF - HFDLP (HF Data Link Protocol ), bazat pe un modem PSK, cu optiuni ce permit optimizarea sa pentru diferitele comunitati de utilizatori (aceste optiuni vor fi prezentate pe masura ce vor fi intalnite in urmatoarele sectiuni).

HFDLP a fost apoi standardizat in MIL-STD-187-721C si FED-STD-1052.
Nevoile de capacitati din ce in ce mai mari atat pentru comunicatii de voce dar mai ales pentru transfer de date precum si reorientarea comunicatiilor militare spre asigurarea unui "Internet tactic", au scos in evidenta limitele protocolului HFDLP. Acesta presupunea un mecanism destul de complicat de adaptare a performantelor la conditiile canalului de legatura. In plus, lucrul in comun cu protocolul de legatura ALE - 2G, care utilizeaza un modem FSK, a scos in evidenta un decalaj substantial intre performantele sistemului de legatura si cele ale sistemului de transfer date.

Toate aceste elemente, coroborate cu performantele realizate in domeniul tehnologic, au condus la aparitia unui nou protocol de date - xDL, parte integranta a protocolului de realizare a legaturii ALE-3G. Acesta a fost standardizat prin MIL-STD-188-141B, anexa C, si la nivel NATO, prin standardul STANAG 4538 - care defineste atat protocolul de legatura cat si protocolul de transfer de date.

7.1. Protocolul HFDLP
HFDLP este un protocol de legaturi de date la "nivel de legatura", conform definitiei data de Modelul de Referinta pentru Legaturi intre Sisteme Deschise - OSI- RM (Open Systems Interconnection Reference Model). Acest protocol, folosit cu un modem corespunzator, ofera o metoda de transmitere fara erori a datelor printr-un canal radio HF. HFDLP este similar altor protocoale de legaturi de date in care datele utilizator (user data) adica datele furnizate catre HFDLP de o functie de nivel superior, sunt impachetate in cadre pentru a fi trimise la terminalul HFDLP de la celalalt capat al legaturii HF.

Controlul erorii se realizeaza prin repetarea cadrelor receptionate eronat. Pentru minimizarea folosirii benzi HF, HFDLP foloseste pentru corectia erorilor repetari selective (selective repeats) si nu un mecanism go-back-N.O schema go-back-N este utilizata de protocolul de legatura X.25 si de versiunea asociata cunoscuta sub numele AX.25. AX.25 este extrem de eficient in legaturi cu fir si in legaturi radio fara fading, pentru care numarul de cadre retransmise este neglijabil.

In aplicatiile din domeniul HF apar situatii in care unul sau mai multe cadre sunt receptionate eronat iar urmatoarele sunt receptionate corect. Schema go-back-N folosita de X.25 si AX.25 va face ca toate cadrele incepand cu cel eronat sa fie retransmise, chiar daca au fost sau nu receptionate corect. Desi aceasta abordare elimina nevoia de software sofisticat pentru adresarea cadrelor si reasamblarea mesajelor, pot apare conditii de canal care sa impuna retransmisia multipla a unor cadre care de altfel au fost receptionate corect.

Aceste retransmisii pot reduce debitul legaturilor bazate pe protocolul AX.25 pentru legaturi radio prin care HFDLP transmite cu succes date.
Numarul de biti din cadrul de date al standardului HFDLP este variabil si poate fi adaptat la conditiile canalului pentru a maximiza debitul de date. In medii cu erori ridicate, folosirea cadrelor scurte creste probabilitatea ca acestea sa treaca fara erori si reduce marimea cadrelor care sunt retransmise.

Totusi, transmiterea cadrelor in mod independent si nu grupate cere un timp de confirmare dupa fiecare transmisie, fapt care va reduce puternic debitul total. In consecinta, in canal se trimit grupuri de cadre numite serii de date. Numarul de cadre dintr-o serie de date este de asemenea variabil, oferind un grad de libertate suplimentar in procesul de optimizare a performantelor legaturii de date.

Desi HFDLP poate fi utilizat in modul uzual de legaturi de date pe nivele de transfer biti - bit pipe, performantele sale sunt maximizate la orientarea pe mesaj. Cu alte cuvinte, HFDLP trateaza mesajele ca unitati, si poate negocia folosirea legaturii de date bazandu-se pe prioritatea mesajului si, de asemenea, poate rezerva spatiu tampon la terminalul receptor cunoscand marimea mesajului. HFDLP suporta de asemenea multiplexarea mai multor conexiuni intre nivele de retea printr-o singura legatura de date prin atribuirea unei identitati fiecarei conexiuni (connection ID), informatie ce este trimisa odata cu fiecare mesaj transmis.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.