Protide

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Proportia protidelor in organismele vii este mai constanta decat a lipidelor si glucidelor; in regnul vegetal, continutul de protide este mai mic si foarte variat, in functie de specie si organ. Continutul cel mai mare de protide se gaseste in organele de rezerva ale plantelor, in semintele de leguminoase, o cantitate mijlocie se gaseste in boabele de cereale, cele mai putine protide gasindu-se in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protide

Proportia protidelor in organismele vii este mai constanta decat a lipidelor si glucidelor; in regnul vegetal, continutul de protide este mai mic si foarte variat, in functie de specie si organ. Continutul cel mai mare de protide se gaseste in organele de rezerva ale plantelor, in semintele de leguminoase, o cantitate mijlocie se gaseste in boabele de cereale, cele mai putine protide gasindu-se in legume, radacinoase si tuberculifere.

Este esential de remarcat rolul dominant al protidelor in organismele vii, deoarece nu se cunosc forme de viata fara protide. Astfel, reactiile chimice din celule depind de combinarea enzimelor de natura proteica cu diferitele substraturi, structuri cum ar fi cele ale muschilor depind de interactiile dintre protide, controlul genetic este determinat de interactiile protide-ADN, activitatea nervoasa implica interactii transmitator-protida, imunoprotectia se bazeaza pe interactii anticorp-antigen.

Protidele prezinta proprietati fizico-chimice caracteristice care sunt corelate cu un continut de energie ridicat (entropie ridicata), ceea ce le asigura atributiile unui sistem dinamic in permanenta autoreinoire si interactiune cu mediul exterior.
Constituind suportul chimic structural si functional al materiei vii si al fenomenelor specifice acesteia, protidele sunt purtatorul material al insusirilor biologice: diferentierea, cresterea, dezvoltarea si reproducerea.

Protidele indeplinesc in organism, datorita inaltului grad de organizare si diversitate, roluri multiple:
• rol structural (plastic), fiind constituenti principali ai protoplasmei si nucleului celular. Ele reprezinta: 65-70% din materia uscata a organismului animal, 2-35% din materia uscata a organismului vegetal, 80-90% din materia uscata din microorganisme;
• rol biocatalitic, deoarece sub forma de enzime, catalizeaza selectiv reactiile biochimice din organismele vii;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.