Proteze ceramice unidentare

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Liceu

Exista doi parametrii reprezentativi pentru ceramica: rezistenta la incovoiere si rezistenta la fractura.
Rezistenta la incovoiere a unui material este proprietatea acestuia de a se opune aparitiei fracturilor la solicitari de incovoiere. Ea depunde de solicitari si de calitatea suprafetei externe care nu trebuie sa prezinte microfisuri. Masele ceramice clasice au o rezistenta la incovoier[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proteze ceramice unidentare

Exista doi parametrii reprezentativi pentru ceramica: rezistenta la incovoiere si rezistenta la fractura.
Rezistenta la incovoiere a unui material este proprietatea acestuia de a se opune aparitiei fracturilor la solicitari de incovoiere. Ea depunde de solicitari si de calitatea suprafetei externe care nu trebuie sa prezinte microfisuri. Masele ceramice clasice au o rezistenta la incovoiere de 50Mpa iar oxidul de zirconiu din masele ceramice moderne 900Mpa.

Rezistenta la fractura a unui material este proprietatea acestuia de a se opune propagarii fracturilor deja existente in masa sa. Cu cat aceasta rezistenta este mai mare cu atat fracturile se propaga mai greu facand restaurarea mai durabila. Ceramica stratificata are cea mai mica rezisenta la fractura, urmeaza ceramica turnata iar ceramica infiltrata perzinta valori care la depasesc pe cele ale dentinei si smaltului. Oricum este foarte important sa existe cat mai putine fisuri in profunzime si suprafata si masa ceramica sa prezinte cristale dispuse cat mai omogen pentru a impiedica propagarea fracturilor.

Comparativ cu structurile dentare sau cu alte materiale de restaurare, ceramica prezinta o duritate foarte mare. Aceasta o poate contraindica in rezolvarea unor cazuri clinice (parafunctii, supraprotezari pe implante) datorita abraziei pe care o determina asupra antagonistilor. Abrazia depinde si de rugozitatea suprafetelor. Sistemele integral ceramice moderne au o rezistenta comparabila cu cea a metaloceramicii.

Studii clinice au dovedit aparitia fisurilor si fracturilor la nivelul coroanelor jacket care au fost cimentate cu cimenturi conventionale. Aceste defecte pot fi drastic reduse prin fixarea cu cimenturi diacrilice. Utilizarea acestora presupune un dublu gravaj (cu acid fosforic pentru tesuturile dentare si cu acid fluorhidric pentru ceramica), aplicarea de adezivi dentinari si de agenti de silanizare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.