Proteza de sold

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Proteza de sold este cea mai raspandita proteza pentru ca aceasta rticulatie este cel mai des afectata de boli degenerative.De ce e nevoie de proteza de sold ?Exista cinci mari cauze ale degenerarii articulatiei soldului pentru care este necesara artroplastia soldului:Artroza - Aceasta este o boala degenerativa a soldului care rezulta din uzarea cartilajului suprafetei articulare.Artrita reumatoid[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proteza de sold

Proteza de sold este cea mai raspandita proteza pentru ca aceasta rticulatie este cel mai des afectata de boli degenerative.De ce e nevoie de proteza de sold ?Exista cinci mari cauze ale degenerarii articulatiei soldului pentru care este necesara artroplastia soldului:Artroza - Aceasta este o boala degenerativa a soldului care rezulta din uzarea cartilajului suprafetei articulare.Artrita reumatoida: Este o boala in care articulatia devine inflamata si dupa un anumit timp devine deformata si mobilitatea este limitata.

Necroza avasculara de cap femural : Reprezinta o boala in care vascularizatia capului femural este deficitara ceea ce duce la moartea unor celule situate sub suprafata cartilaginoasa cu deformarea capului femural si artroza.

Cauze traumatice (fracturi): Traumatismele care produc luxatia soldului sau fracturi articulare pot determina aparitia secundara rapida a uzarii articulatiei genunchiului. La pacientii tineri fracturile de preferinta sunt tratate prin osteosinteza, incercand sa se pastreze capul femural, pe cand la pacientii varstnici tratamentul de electie (de prima intentie, cel mai bun) este proteza de sold (artroplastie soldului).

Displazia de sold: Reprezinta o anomalie anatomica congenitala care se manifesta la varsta adulta prin aparitia artrozei de sold. Exista o mare varietate a displaziei de sold, de la forme usoare pana la forme grave, cu luxatia soldului si scurtarea membrului inferior.De 30 de ani incoace inlocuirea totala a soldului s-a dovedit un adevarat succes.
Se pare ca schimbarile sunt substantiale si se simt imediat in viata pacientilor.

Cercetarile arata ca aceste schimbari sunt de lunga durata.
Terapia cu antibiotice a ajutat in prevenirea infectiilor.
Mai mult de 90% din articulatiile artificiale nu trebuie revizuite datorita tehnicilor chirurgicale imbunatatite.Rezultatele implantului de sold depind de diferiti factori : modelul implantului, metodele de fixare, tehnicile chirurgicale, experienta chirurgului. Totusi sunt dovezi ca slabirea soldului poate sa tina pana la 2 ani dupa operatie.
S-a demonstrat ca femeile sunt operate la un stadiu mai avansat al bolii iar 2/3 din implanturi se fac la persoanele peste 65 ani.
Cercetarile arata ca pacientii albi au mai mare nevoie decat negrii, rata preponderenta fiind de 4.2 la 1000 la albi si 1.7 la 1000 la negri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.