Protejarea patrimoniului national cultural

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Aceasta convietuire a cunoscut atat aspecte firesti cat si dramatice, cu urmari ce au generat un proces de deznationalizare a populatiei autohtone romanesti, la disparitia acesteia dintr-un numar considerabil de localitati, de unde au ramas doar urme documentare.Documentele noastre sunt in perfecta concordanta cu aceste realitati istorice, poate mai putin intalnite in alte zone ale tarii cu except[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protejarea patrimoniului national cultural

Aceasta convietuire a cunoscut atat aspecte firesti cat si dramatice, cu urmari ce au generat un proces de deznationalizare a populatiei autohtone romanesti, la disparitia acesteia dintr-un numar considerabil de localitati, de unde au ramas doar urme documentare.Documentele noastre sunt in perfecta concordanta cu aceste realitati istorice, poate mai putin intalnite in alte zone ale tarii cu exceptia unei parti din Transilvania. Intrucat prezinta aspecte azi disparute, valoarea acestor documente vorbeste de la sine.

Se cuvine a le prezenta in linii generale. Cele mai vechi sunt de secol XIV si se refera la primele forme de organizare administrativa create de colonistii secui. Desigur si acestea isi au importanta lor istorica inclusiv de patrimoniu. O alta categorie o reprezinta fondurile familiale, create pe la curtile nobiliare secuiesti si maghiare cu informatii privitoare in primul rand din viata sociala cu referiri inclusiv la taranimea romana iobagita in totalitate, pe vecie. Pentru feudalismul mijlociu acestea sunt de altfel singurele documente ce atesta starea social - economica a comunitatii romanesti.

Este necesar a consemna in categoria documentelor de patrimoniu registrele parohiale apartinand tuturor cultelor. Pentru comunitatea romaneasca supusa vitregiilor timpului, in permanenta primejdie de asimilare etnico-religioasa, acestea, emise de parohiile ortodoxe in mare parte azi disparute, constituie cele mai de seama marturii istorice ale starii social - culturale si spirituale ale romanilor din scaunele secuiesti din actualul judet Covasna (fost Trei Scaune).
Nu gresim daca le consideram si file de istorie a culturii romanesti pentru evul mediu tarziu si inceputul epocii moderne (sec. XVIII-XIX, in intregime). Aceasta colectie reprezinta, desigur cel mai de seama segment al tezaurului arhivistic ce-l detinem.

In sfarsit, in patrimoniul nostru documentar se regasesc documente (medievale) provenite din toate provinciile romanesti. Nicolae Iorga le facea remarcate inca din 1916: "Cele mai multe din documentele ce privesc legaturile Moldovei cu Secuimea sunt de la jumatatea veacului al XVII pana tarziu in veacul urmator.

Ele vin din depozitul de la Osorheiu (azi Targu Secuiesc), care el insusi este superficial explorat - si ar trebui sa se caute si in arhivele de comitate - fara a se mai incerca, dupa cat se pare si in arhivele celorlalte targuri din acelasi tinut sacuiesc: Mures-Osorhei si Sepsi-Sangeorgiu (Sf. Gheorghe)". (Buletinul Comisiei istorice a Romaniei, vol. 2, Buc., 1926, pp. 180-181)

Intr-adevar este vorba de un numar de 9 "scrisori domnesti" purtand toate semnele de validare ce le confera autenticitatea, cu semnaturile domnilor moldoveni Vasile Lupu, Gheorghe Stefan, Antonie Voda Ruset, Grigore Ghica, Duca Voda, Constantin Mavrocordat, adresate Targului Secuiesc prin care locuitorilor acestuia li se acorda dreptul de pasunat in Moldova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.