Protejarea libertatii individuale la nivel constitutional si organic

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.89

nivel: Facultate

Libertatea individuala a constituit si constituie punctul de contact cel mai incandescent intre puterile publice si oameni, luati individual.
Libertatea, in acceptiunea sa generala, priveste capacitatea oamenilor de a actiona fara oprelisti si este o valoare sociala inestimabila, dat fiind ca ea confera posibilitatea valorificarii tuturor insusirilor, atributelor, intereselor si aspiratiilo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protejarea libertatii individuale la nivel constitutional si organic

Libertatea individuala a constituit si constituie punctul de contact cel mai incandescent intre puterile publice si oameni, luati individual.
Libertatea, in acceptiunea sa generala, priveste capacitatea oamenilor de a actiona fara oprelisti si este o valoare sociala inestimabila, dat fiind ca ea confera posibilitatea valorificarii tuturor insusirilor, atributelor, intereselor si aspiratiilor legitime si rationale ale fiintei umane, in limitele admise de lege.

Libertatea, ca posibilitate de miscare in spatiu si timp, atat ca fenomen natural, cat si ca stare socio-umana, a constituit dintotdeauna subiect de maxima preocupare atat pentru stiintele naturii, cat si pentru filozofie, arta, religie si, nu in ultimul rand, pentru stiintele socio-politice si juridice, sens in care cele mai luminate minti ale tuturor timpurilor au contribuit prin ideile lor, adesea contradictorii, la potentarea cu noi si generoase valente ale continutului conceptului de libertate.

Istoria indelungata si sinuoasa a libertatii individuale si a sigurantei persoanei, permanentele conflicte ce intervin intre legislatie si teorie, pe de o parte, respectiv intre normele juridice si practica autoritatilor publice, pe de alta parte, au impus formularea unor reguli constitutionale clare, a caror aplicare sa nu fie stanjenita de interpretari sau speculatii Realitatea practica dovedeste ca protectia juridica a drepturilor omului se realizeaza, in primul rand, pe plan intern, aceasta constituind o conditie sine qua non pentru orice guvernare democratica.

Libertatea individuala, in acceptiunea sa strict juridica, a fost si a ramas categoria sau, mai exact, institutia care a preocupat si preocupa, in cel mai inalt grad, societatea umana, individul si puterile publice. Segment al unei categorii mai largi - libertatea - libertatea individuala asigura omului acea securitate juridica atat de necesara vietii. Institutia libertatii individuale trebuie abordata ca o institutie intr-o evidenta evolutie si perfectionare, de la un simplu deziderat filosofic si politic la o realitate juridica.

Stiut fiind ca libertatea individuala a fost si a ramas, din pacate, tinta abuzurilor si ilegalitatilor, ramane evident interesul pentru cercetarea stiintifica de identificare, in complexitatea lor, a factorilor de risc, a cauzelor incalcarilor de lege dar, mai ales, a identificarii solutiilor practice legislative de protectie eficienta a celor doua mari interese care apar: interesul individului, inteles ca drept fundamental si interesul statului inteles ca o ordine de conduita a oamenilor, o ordine juridica de constrangere, putere de comanda, vointa distincta de vointa indivizilor, fiind mai mult decat suma vointelor individuale, ea situandu-se deasupra lor.

Avand in vedere dispozitiile constitutionale si legale, putem observa ca libertatea individuala este o institutie juridica avand o dubla natura: constitutionala si penala. De aici pot rezulta mai multe consecinte teoretice si practice precum: fiind o institutie cu dubla natura juridica - penala si constitutionala - institutia libertatii individuale poate fi considerata o institutie autonoma; caracterul interdisciplinar este evident.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.