Proteine de cuplaj si rolul lor in transductia semnalului biologic

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.90

nivel: Facultate

Subunitățile α ale diverselor proteine G au secvențe și greutăți moleculare puțin diferite. Aceste mici diferențe structurale ale subunităților α par a fi în principal responsabile de proprietățile diferite ale proteinelor G oligomerice (tabelul nr.8).

Există totuși un înalt grad de omologie chiar între subunitățile α (α s, α i αj) și ras. Regiun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proteine de cuplaj si rolul lor in transductia semnalului biologic

Subunitățile α ale diverselor proteine G au secvențe și greutăți moleculare puțin diferite. Aceste mici diferențe structurale ale subunităților α par a fi în principal responsabile de proprietățile diferite ale proteinelor G oligomerice (tabelul nr.8).

Există totuși un înalt grad de omologie chiar între subunitățile α (α s, α i αj) și ras. Regiunea subunității α care pare a interacționa cu lanțul polipeptidic al receptorului este o regiune elicoidală de tip a amfipatică, localizată la nivelul capătului carboxi al subunității α. Un situs probabil a interacționa cu complexul βγ este o secvență de aminoacizi de la capătul amino.

La mamifere au fost descrise 21 de subunități α și cel puțin 4 subunități β și 7 subunități γ. Proteinel G sunt oligomerice și monomerice. Proteina G are rol și în amplificarea semnalului biologic.

În modelul clasic, cu trei parteneri, evenimentele inițiale ale activării proteinelor G sunt reprezentate de formarea complexului agonist-receptor și interacțiunea acestui complex cu oligomerul inactiv αGDPβγ. Această interacțiune induce înlocuirea GDP cu GTP și disociŹerea oligomerului αβγ în αGDP și complexul βγ. Etapa limitantă a procesului este disocierea GDP. În timpul acestei secvențe de procese subunitatea α suferă o transformare conformațională la o formă α' care interacționează cu enzima efectoare și induce o modificare a conformației și activității acesteia.

Conformația activă a subuniŹtății α este convertită la conformația inactivă prin hidroliza GTP. Această reacție este catalizată de subunitatea α însăși și este urmată de combinarea αGDP cu complexul βγ pentru a re-forma αGDPβγ. Fiecare moleculă α'GTP se găsește probabil în conformația activă timp de câteva secunde înainte ca GTP să fie hidrolizat. Complexul agonisi- receptor ar acționa ca și catalizator în timpul activării proteinelor G, astfel încât la nivel molecular, un complex ar interacționa cu mai mulți oligomeri αβγ pe o durată de câteva secunde.

În membranele plasmatice ale unor tipuri celulare numărul moleculelor subunității α depășesc cu mult numărul moleculelor complexului βγ. În aceste sisteŹme, un complex βγ ar putea cataliza legarea ATP la mai multe subuniŹtăți α. În plus, fiecare α'GTP ar putea interacționa cu mai mulți efectori pe durata existenței sale.

Unele date experimentale arată că subunitățile α'GTP sunt eliberate din membrana plasmatică în spațiul citoplasmatic ca urmare a cuplării unui agonist la receptorul său. Astfel, în plus față de actiŹvarea enzimelor efectoare atașate suprafeței citoplasmatice membranare, α'GTP eliberate de la nivelul membranei plasmatice ar difuza în spațiul citoplasmatic și ar interacționa cu alte enzime efectoare loŹcalizate în acest spațiu. Totuși, dovezile în acest sens nu sunt foarte puternice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.