Protectia sociala - parte integranta a politicii social-economice a statului

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Modelul liberal modern: Statele Unite ale Americii
Statele Unite au avut mereu un "regim aparte" sau "au stat altfel" atunci cand au reprezentat un element al unei analize comparate a statelor bunastarii. Din punct de vedere european a fost deseori tratata ca "tara intarziata" ce are un sistem national de producere a bunastarii intarziat sau, nu de putine ori, un "caz deviant" atunci cand s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia sociala - parte integranta a politicii social-economice a statului

Modelul liberal modern: Statele Unite ale Americii
Statele Unite au avut mereu un "regim aparte" sau "au stat altfel" atunci cand au reprezentat un element al unei analize comparate a statelor bunastarii. Din punct de vedere european a fost deseori tratata ca "tara intarziata" ce are un sistem national de producere a bunastarii intarziat sau, nu de putine ori, un "caz deviant" atunci cand se vorbea de politicile sociale pe care le promoveaza.

Absenta unui sistem centralizat de producere a bunastarii si a unei sfere puternice a beneficiilor universale pe structura relatiilor complexe intre politicile federale si cele guvernamentale si a mix-ului corporatism-filantropie-public pune sub seninul intrebari termenul "stat al bunastarii" si utilizarea lui in acest context.

Dupa anii '90 autori ai unor studii comparate au schimbat atitudinea fata de bunastarea americana. Dezvoltarea comparatiilor sistematice si conturarea tipologiei lui Esping - Andersen au dus la o repozitionare a sferei politicilor sociale americane si la un sistem al bunastarii specific, in care accentele par sa fie altele decat non-asimilarile europene.

O serie de explicatii (Pierson, 1990) sunt legate de relatia intre dezvoltarea statului bunastarii si rolul partidelor politice. In cazul SUA "subdezvoltarea" statului bunastarii este corelata cu slaba dezvoltare a miscarilor muncitoresti organizate si cu absenta partidelor socialiste si a celor social - democrate.

In acelasi timp, dezvoltarea sistemului american al bunastarii (si nu mai putin dezvoltarea sistemului de protectie a fortei de munca ) a facut ca Statele Unite sa fie mult mai vizibile datorita conflictelor politice si mai putin in ceea ce priveste viitorul bunastarii. insa referinte se fac deseori la "modelul american" si, mai cu seama, la implicatiile sale in dezvoltarea modelului britanic si a altor modele europene ale bunastarii.

Rezidualismul american este ilustrat prin programele care nu fac parte din cadrul larg al politicilor sociale. Cu exceptia catorva state, nu exista sistem public de asigurari de sanatate sau beneficii pentru maternitate, nu exista programe publice pentru beneficii destinate copiilor si nici un plan national de sanatate care sa acopere intreaga populatie.

Exista doua scheme comprehensive de asigurare: asigurare pentru batranete, urmasi si dizabilitate si asigurarea impotriva somajului.
a. Asigurarea pentru batranete, urmasi si dizabilitate (Old-age, Survivors and Disability Insurance - OASDI) care acopera peste 90% din angajati iar aproximativ 60% din beneficiarii cu varste de peste 65 de ani acopera prin acest sistem jumatate din veniturile lor.

b. Asigurarea impotriva somajului a fost introdusa din 1935 si de atunci a suferit numeroase modificari. Astazi are caracter obligatoriu. Sistemul este organizat pe baza unei legislatii globale care dirijeaza politicile ocupationale pe intreg teritoriu american. Pot surveni modificari la nivelul fiecarui stat federal prin decizii specifice de exemplu durata maxima de furnizare a beneficiilor este, conform legii, de sase luni iar daca nivelul somajului in statul respectiv este mai inalt decat media pe tara, perioada de sprijin financiar poate fi modificata in sensul cresterii ei.

Soarta celor fara loc de munca si care nu beneficiaza de ajutor de somaj, fie ca au iesit, fie ca nu au fost niciodata inclusi in sistem este asemanatoare pentru toate grupurile de populatie cu venituri mici. Asistenta financiara este diferita de cea a tarilor OCDE. Statele Unite nu deruleaza programe nationale de asistenta sociala bazata pe testarea mijloacelor.

Familiile cu copii in care potentialul sustinator financiar nu are un loc de munca aplica pentru testarea nevoilor in vederea primirii Ajutorului pentru Familiile cu Copii Dependenti (Aid to Families \vith Dependent Children - AFDC), iar varstnicii fara venituri solicita sprijinul sistemului de Securitate Suplimentara a Venitului (Supplementary Security Income - SSI).

Situatia ingrijirilor de sanatate nu este deosebita. Plata ingrijirilor spitalicesti si serviciile de ingrijire la domiciliu sunt acoperite din Programe de ingrijire medicala, iar venitul lunar pe durata imbolnavirii este acoperita din cheltuieli suplimentare. Statele Unite nu dezvolta sistemul public de asigurari obligatorii de sanatate pe baza de contributii, programele de ajutor medical, care acopera persoanele cu venituri mici si saracii, se deruleaza in sistem de testare a mijloacelor. in contrast, sistemul privat de asigurari medicale este in continua dezvoltare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.