Protectia mediului natural - cerinta intrinseca a unei dezvoltari economice moderne

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.73

nivel: Facultate

1. Privit în mișcarea sa, raportul dintre oamenii care utilizează factorii naturali în interesul lor spre a-și satisface necesitățile și natură presupune:

a. o latură cantitativă care privește scara desfășurării nevoilor omului și a extragerii din natură a ceea ce îi trebuie, lucru care își află expresia în contradicția dintre nevoile de resurse, pe de o parte, și dimensiunile resur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia mediului natural - cerinta intrinseca a unei dezvoltari economice moderne

1. Privit în mișcarea sa, raportul dintre oamenii care utilizează factorii naturali în interesul lor spre a-și satisface necesitățile și natură presupune:

a. o latură cantitativă care privește scara desfășurării nevoilor omului și a extragerii din natură a ceea ce îi trebuie, lucru care își află expresia în contradicția dintre nevoile de resurse, pe de o parte, și dimensiunile resurselor oferite de natură, pe de altă parte.

b. o latură calitativă, care își găsește expresia în contradicția dintre acțiunea de producție, repartiție, circulație și consum a oamenilor, ce conduce, totodată, la deșeuri, efluenți, reziduuri ș.a.m.d. pe care ei le aruncă în mediu, pe de o parte, și posibilitățile de asimilare pe care le are mediul natural, pe de alta.

Deși sunt indisolubil legate și chiar se întrepătrund, cele două laturi pun, în esență, probleme distincte. Prima o ridică pe aceea a suficienței și durabilității resurselor - preocupare majoră pentru toate țările -, iar a doua pe cea a afectării echilibrului prin poluare, poluarea nefiind, în fond, altceva decât resurse ajunse la loc nepotrivit.

Drept urmare, între sistemul social al economiei și sistemul factorilor naturali (implicit ecologici) există o legătură foarte strânsă și o influență reciprocă puternică. Protejarea factorilor naturali se impune astfel ca o cerință fundamentală a continuității vieții economice și sociale. La acestea se adaugă problema factorului timp, a celui de intensitate și cea a optimului cantitativ-calitativ al relației dintre om și natură, în interacțiunea lor.

2. Toate acestea ridică, împreună, câteva întrebări de principiu: pentru cine curge timpul, pentru cine are importanță scara producției și a consumului, pentru cine trebuie apărați factorii de mediu și echilibru ecologic?

Răspunsul la aceste întrebări conduce la mai multe concepte:

a. Un concept este cel geocentric care face din protecția Terei, a tuturor factorilor de mediu, un scop în sine, pământul urmând a fi apărat în general, condamnându-se orice intervenție a omului și neavându-se în vedere altceva decât conservaționismul absolut. În această concepție, omul se pierde aproape complet din atenție, el fiind considerat doar unul din milioanele de elemente ce se cer conservate pentru ca "natura să rămână neatinsă în puritatea ei". Acest conservaționism dus la absurd nu poate interesa însă decât puțini ecologi extremiști, dar nu găsește nici o rezonanță în mintea și sufletul locuitorilor Terrei.

b. Un alt concept este cel denumit biocentric, care cere ca omul să pună în centrul preocupărilor sale ecologice celelalte forme de viață și specii deoarece, deși sunt creaturi sensibile, ele nu se pot prezerva singure, așa cum o poate face omul, nici măcar atunci când este vorba de prădători. Conceptul respectiv cere ca omul să nu intervină în nici un altfel în viața speciilor, decât prin protecție.

Aceasta modalitate de conservaționism nu ține, însă seama, de faptul că apărarea biosferei în condițiile în care omul nu-și poate asigura existența și dezvoltarea decât folosindu-se de natură, lucru ce i se interzice, nu mai poate interesa nici ea pe nimeni (bunăoară, pe sutele de milioane de oameni care mor de foame, sau aflate sub pragul sărăciei negre).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.