Protectia juridica a drepturilor omului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.82

nivel: Facultate

In 7-11 mai 1948 la Haga a avut loc un congres organizat deComitetul international al miscarilor pentru Europa unita, care a avut ca obiectiv apararea drepturilor omului, promovarea democratiei, organizarea unei uniuni politice in Europa. La 5 mai 1949, in Londra, Belgia-Danemarca-Franta-Italia-Luxemburg-Marea Britanie-Norvegia-Suedia-Olanda semneazastatutul de infiintare al Consiliului Europei, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia juridica a drepturilor omului

In 7-11 mai 1948 la Haga a avut loc un congres organizat deComitetul international al miscarilor pentru Europa unita, care a avut ca obiectiv apararea drepturilor omului, promovarea democratiei, organizarea unei uniuni politice in Europa. La 5 mai 1949, in Londra, Belgia-Danemarca-Franta-Italia-Luxemburg-Marea Britanie-Norvegia-Suedia-Olanda semneazastatutul de infiintare al Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourgh in Franta. Scopul Consiliului este de a realiza o uniune mai strinsa intre membrii sai pentru apararea si promovarea idealurilor, principiilor ce constituie patrimoniul lor comun, pentru a facilita progresul economic si social.

La 8 august 1949 are loc prima sesiune a Consiliului Europei si tot atunci devin membre Germania, Turcia si Islanda. Romania devine membra in 7 octombrie 1993.
In prezent, in Consiliul Europei sunt 45 de state membre.
Pentru ca unul din obiectivele Consiliului este promovarea si garantarea drepturilor omului, pentru realizarea acestui obiectiv Consiliul European si-a creat instrumente tehnico-juridice :
- Conventia Europeana a drepturilor omului

Initial, reclamantii se adresau Comisiei europene a drepturilor omului, care verifica solicitarea si daca avizul era favorabil, cererea ajungea la Curtea Europeana. In present, cererile se adreseaza direct la Curtea pentru apararea drepturilor omului. Odata emisa hotarirea, Consiliul de ministrii urmareste daca statele pun in executare hotaririle. In cazul in care statele nu pun in aplicare aceste hotariri, Consiliul poate aplica sanctiuni, chiar excluderea din Consiliul Europei.
Din 1 noiembrie 1998, cind a intrat in vigoare Protocolul 11 aditional la Conventia Europeana, vechea Curte si-a incetat existenta, prin Protocol stabilindu-se fuzionarea Comisiei cu Curtea europeana, rezultind noua Curte Europeana a drepturilor omului.

Acesta Curte europeana are o jurisdictie obligatorie, adica toate statele ce au ratificat Conventia europeana se supun obligatoriu jurisdictiei ei.Orice persoana fizica se poate adresa direct Curtii europene a drepturilor omului. Aceasta este abilitata sa hotarasca atit asupra admisabilitatii cererii individuale, cit si pe fondul ei. Daca Curtea ar aprecia o cerere ca fiind inadmisibila, persoana fizica care a sesizat Curtea are o alta cale de atac = cererea de retrimitere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.