Protectia internationala a drepturilor omului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.71

nivel: Facultate

Exista 3 mari sisteme regionale de protectie a drepturilor omului - european, inter-american si african). Primul aparut si cel mai dezvoltat in prezent este sistemul european. Unii autori considera si sistemul musulman al drepturilor omului ca incipient. Cf. CL Popescu, nu exista un sistem musulman al drepturilor omului pentru ca acesta contravine conceptelor fundamentale ale DIDO. (pedeapsa cu mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia internationala a drepturilor omului

Exista 3 mari sisteme regionale de protectie a drepturilor omului - european, inter-american si african). Primul aparut si cel mai dezvoltat in prezent este sistemul european. Unii autori considera si sistemul musulman al drepturilor omului ca incipient. Cf. CL Popescu, nu exista un sistem musulman al drepturilor omului pentru ca acesta contravine conceptelor fundamentale ale DIDO. (pedeapsa cu moartea persista; lipsa egalitatii intre barbat si femeie; drepturile omului sunt recunoscute doar drept-credinciosilor) Totusi, DIDO presupune universalitatea drepturilor - drepturile omului exista pentru toate fiintele umane.

1. Sistemul european cuprinde Europa geopolitica si fostele state URSS.
In 1949 se infiinteaza Consiliul Europei. Sistemul european se dezvolta in cadrul a 3 organizatii distincte: (1) Uniunea Europeana (25 state), Consiliul Europei (46 state) si OSCE (55 de state - Cele din Consiliul Euopei, Belarus, Vatican, 5 republici ex-sovietice, SUA, Canada).
Toate statele UE sunt membre ale Consiliului Europei. Toate statele Consiliului Europei sunt membre OSCE. In consecinta, cei din Uniunea Europeana se bucura de protectia drepturilor omului din toate cele 3 sisteme.

Statul-subiect principal al dreptului international public. Suveranitatea statului Statul suveran ocupa o pozitie dominanta intre subiectele de drept international public si aceasta, pentru ca, mult timp a reprezentat unicul subiect al acestui drept si este singurul care poseda capacitatea de a-si asuma totalitatea drepturilor si obligatiilor cu caracter international. Calitatea de subiect de drept a statului deriva din suveranitatea sa, independent de faptul ca, celelalte state le recunosc sau nu aceasta calitate. Suveranitatea este cea care confera statului personalitate juridica internationala, adica aptitudinea de a actiona in cadrul comunitatii internationale, prin exercitarea drepturilor si asumarea de obligatii.

Suveranitatea este un "atribut al puterii de stat" In virtutea atributului de suveranitate, statul isi exercita autoritatea pe doua planuri: pe plan intern, el are dreptul de a exercita puterea asupra cetatenilor sai, precum si asupra tuturor persoanelor aflate pe teritoriul si sub jurisdictia sa, edictand legi si aplicand sanctiuni in cazul nerespectarii lor, iar pe plan extern, are dreptul de a reprezenta natiunea si a o angaja in raporturi cu alte natiuni. Pentru ca o entitate sa poata constitui un stat, este nevoie de o populatie permanenta, un teritoriu determinat, un guvern independent si o ordine sociala, politica si juridica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.