Protectia in radiodiagnostic si radioterapie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.77

nivel: Facultate

In sfarsit, masuratorile dozimetrice permit conceptia planurilor radioterapeutice cu care se vor iradia focarele patologice, de obicei de natura neoplazica, cu doze suficiente pentru a se obtine scopul urmarit, crutand in acelasi timp pe cat este posibil toate tesuturile sanatoase din jur. Pentru scopuri medicale intereseaza deci in primul rand cunoasterea dozelor in ce priveste energia absorbita [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia in radiodiagnostic si radioterapie

In sfarsit, masuratorile dozimetrice permit conceptia planurilor radioterapeutice cu care se vor iradia focarele patologice, de obicei de natura neoplazica, cu doze suficiente pentru a se obtine scopul urmarit, crutand in acelasi timp pe cat este posibil toate tesuturile sanatoase din jur. Pentru scopuri medicale intereseaza deci in primul rand cunoasterea dozelor in ce priveste energia absorbita de tesuturi: cantitatea energiei absorbite depinde de calitatea si cantitatea fotonilor X incidenti.

Exista metode si unitati de masura ale calitatii si cantitatii fotonilor X. 1 Calitatea fotonilor X este caracterizata de energia lor. Fasciculul de raze X emis de un punct este policromatic, pentru ca el este constituit din fotoni de diverse energii.
Avand in vedere ca fotonii de energie minora sunt opriti de sticla tubului sau de o filtrare suplimentara din aluminiu la tuburile utilizate in radiodiagnostic sau din cupru, zinc, la tuburile utilizate in radioterapie profunda, calitatea unui fasciculul de fotoni X este definita de energia maxima a fotonilor exprimata in keV, coresponzand tensiunii aplicate la polii tubului care este exprimata in kVp adica tensiunea maxima sau tensiunea de varf.

Fotonii X de energie mai mare deci mai penetranti corespund razelor dure in timp ce razele moi sunt acelea dotate cu energie mai mica fiind mai putin penetrante.Aprecierea exacta a calitatii unui fascicol de fotoni X se poate face prin spectrometrie. In practica se utilizeaza aprecierea cu ajutorul asa zisului strat semivalent, adica grosimea exprimata in mm a unui anumit material care poate sa injumatateasca intensitatea unui fascicol de fotoni X, aceasta constituind o metoda de evaluare a calitatii fasciculului de radiatii mai precisa decat simpla indicare a valorilor tensiunii maxime. In radiologia medicala pentru calitatii unui fascicol se indica in mod curent energia maxima a fotonilor exprimata in keV sau in MeV.

2 Masuratorile cantitative ale radiatiilor ionizante.
Dozimetria cantitativa are trei aspecte distincte;doza de iradiere, doza absorbita, doza echivalenta.DOZA DE EMISIE este cantitatea de radiatii emise; ea este exprimata in R, unitate care in prezent tinde sa fie schimbata prin utilizarea unei noi unitati de masura a sistemului international, SI, prin unitatea de Coulomb/kg (C/kg aer). Se preconizeaza ca noile unitati de masura ale SI sa intre definitiv in utilizare. Aceasta unitate de masura reprezinta numarul de ionizari produse de fotonii X in aer.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.