Protectia drepturilor omului

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acest pact recunoaste urmatoarele drepturi: dreptul la munca; dreptul de a se bucura de conditii de munca juste si prielnice; dreptul de a infiinta si de a face parte din sindicate; dreptul la securitate sociala; dreptul la protectia familiei; dreptul la un standard de viata satisfacator; dreptul de a se bucura de cel mai inalt standard posibil de sanatate fizica si psihica; dreptul la educatie; d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia drepturilor omului

Acest pact recunoaste urmatoarele drepturi: dreptul la munca; dreptul de a se bucura de conditii de munca juste si prielnice; dreptul de a infiinta si de a face parte din sindicate; dreptul la securitate sociala; dreptul la protectia familiei; dreptul la un standard de viata satisfacator; dreptul de a se bucura de cel mai inalt standard posibil de sanatate fizica si psihica; dreptul la educatie; dreptul de a participa la viata culturala.

Pactul descrie si defineste in mod detaliat fiecare din aceste drepturi, indicand si masurile ce ar trebui luate pentru a obtine infaptuirea acestor drepturi. Prin ratificarea acestui Pact, un stat parte nu isi asuma obligatia de a-l pune imediat in practica, asa cum este cazul PIDCP. PIDESC nu cuprinde prevederi referitoare la un sistem de plangeri interstatale sau individuale. El cere doar statelor parti sa prezinte rapoarte asupra masurilor pe care le-au adoptat si asupra progresului inregistrat in respectarea drepturilor recunoscute prin Pact.

Pactul nu infiinta nici un Comitet special pentru examinarea rapoartelor, ci stipuleaza doar ca aceste rapoarte sunt inaintate Consiliului Economic si Social al ONU (ECOSOC). Incepand cu 1976, ECOSOC a adoptat o serie de rezolutii care au culminat cu infiintarea Comitetului pentru drepturile economice, sociale si culturale, compus din 18 experti alesi cu titlu personal, si nu in reprezentarea statului de unde provin. Din punct de vedere tehnic, Comitetul nu este un organ conventional, ci un organ al ONU, mandatul sau fiind acela de a asista ECOSOC in examinarea rapoartelor statale.Statutul Consiliului Europei a fost semnat la Londra la 5 mai 1949 si intrat in vigoare la 3 august 1949.

El prevede, in art. 1, ca mentinerea si realizarea drepturilor omului erau unul dintre mijloacele pentru a indeplini scopul Consiliului, si anume o mai mare unitate intre membrii sai pentru protectia si realizarea idealurilor si principiilor care formeaza patrimoniul lor spiritual comun si pentru facilitarea progresului economic si social. Art. 3 al Statutului a intarit aceasta obligatie, facand din respectul pentru drepturile omului o conditie de aderare.
Consiliul Europei este astazi principala organizatie internationala interguvernamentala la nivel european care are ca atributie principala consacrarea si apararea drepturilor omului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.