Protectia consumatorului

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.02

nivel: Facultate

-Dreptul de a fi informati complet,correct si précis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor,astfel incat decizia pe care o vor lua in legatura cu achizitionarea unui produs sau serviciu sa corespunda cat mai bine nevoilor lor.
-Libertatea consumatorilor de a alege produsele si serviciile pe care le apreciaza ca fiind cele mai potrivite pentru satisfacerea nevoil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia consumatorului

-Dreptul de a fi informati complet,correct si précis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor,astfel incat decizia pe care o vor lua in legatura cu achizitionarea unui produs sau serviciu sa corespunda cat mai bine nevoilor lor.
-Libertatea consumatorilor de a alege produsele si serviciile pe care le apreciaza ca fiind cele mai potrivite pentru satisfacerea nevoilor lor de consum.
-Dreptul de a avea acces liber la pietele,magazinele,furnizorii care le asigura o gama variata de produse si servicii de calitate.
-Dreptul de a fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate de calitatea necorespunzatoare a produselor si/sau a serviciilor.
-Dreptul de a se organiza in diverse forme associative ca:asociatii,fundatii,grupuri socio-economice,uniuni si federatii.

2.ASOCIATIILE PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR au ,in principal, urmatoarele drepturi:

-Dreptul de a solicita autoritatilor competente luarea de masuri in vederea opririi productiei sau retragerii de pe piata a produselor sau serviciilor care nu asigura nivelul de calitate prescris in documentele stabilite de lege sau care pun in pericol viata,sanatatea sau securitatea consumatorilor.
-Dreptul de a solicita ,pe cheltuiala lor ,laboratoarelor acreditate efectuarea de analize si incercari ale produselor destinate consumatorilor si de a publica rezultatele.
-Dreptul de a introduce actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor lor.
-Dreptul de a informa opinia publica,prin mass-media,asupra deficientelor de calitate a produselor si serviciilor ,precum si asupra consecintelor vatamatoare ale acestora pentru consumatori.
-Dreptul de a initia actiuni proprii ,in vederea identificarii cazurilor in care agentii economici nu respecta drepturile consumatorilor prevazute de lege si de a sesiza organelle abilitate sa actioneze in domeniul protectiei consumatorului.
-Dreptul de a primi subventii de la bugetul de stat prin intermediul Oficiului pentru Protectia Consumatorului.

3.OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR(O.P.C.)este un organ de specialitate al administratiei publice centrale,subordonat Guvernului si reprezentat in fiecare judet,avand ca principala atributie realizarea strategiei,a politicii si a obiectivelor guvernamentale in domeniul protectiei vietii,a sanatatii si a securitatii consumatorilor,precum si a drepturilor si intereselor legitime ale acestora.

4.RECOMANDARI SI SFATURI PRACTICE PENTRU CONSUMATORI

Atunci cand se achizitioneaza un produs,trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:

I nainte de cumparare:
-Cititi informatiile cu privire la produsele ce vi se ofera de catre agentii economici(denumirea produsului,cantitatea,pretul,termenul de garantie sau de valabilitate, riscuri previzibile,contraindicatii si mod de utilizare,conditii de conservare si pastrare etc.).
-Nu va lasati influentati de reclama si ambalaj,deoarece reclama poate fi adevarata dar si inselatorie ,iar ambalajul mai atragator nu contine totdeauna un produs mai bun.
-Pretul si calitatea pot varia mult; alegeti fara graba si cereti toate informatiile de care aveti nevoie vanzatorului (agentii economici suntobligati sa demonstreze consumatorilor,la cererea acestora,cu ocazia cumpararii,modul de instalare,utilizare,functionare si intretinere al produselor).
-Preturile si tarifele trebuie afisate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca,usor de citit.
-Cititi informatiile scrise cu litere mici;uneori sunt cele mai importante.
-Nu va lasati impresionati de anuntul”marfa vanduta nu se schimba!” intrucat aveti dreptul legal la inlocuirea produsului necorespunzator sau la restituirea contravalorii acestuia si ,dupa caz,la despagubire.
-Cereti document de vanzare(bon,chitanta)cu data cumpararii,denumirea agentului economic,denumirea produsului si valoarea.
-Cititi (fara jena!) indicatiile mijloacelor de masurare la cantariri si verificati si pretul stabilit de comerciant.
-Pentru bunurile de folosinta indelungata cereti instructiuni de folosire si certificatul de garantie (in limba romana,chiar daca sunt din import).
-Solicitati vanzatorului sa faca demonstratii de functionare si utilizare a acestora.
-Verificati daca instructiunile de folosire sunt clare si daca certificatul de garantie are inscrise toate datele legale.

Dupa cumparare ,daca s-a constatat ca produsul sau serviciul prestat este necorespunzator din punct de vedere al calitatii:
-Nu mai folositi produsul si actionati imediat pentru rezolvarea nemultumirii.
-Prezentati documentele de vanzare si, dupa caz,certificatul de garantie si solicitati agentului economic(magazinului) de la care ati achizitionat produsul respective,s ail inlocuiasca sau sa va restituie contravaloarea acestuia.
-Pentru bunurile de folosinta indelungata,defectate in perioada de garantie,va veti adresa unitatii “service” mentionata in certificatul de garantie,in vederea remedierii.
-Incercati sa rezolvati problema aparuta cat mai repede; fiti clari in modul in care vreti sa fie rezolvata plangerea si adoptati o atitudine politicoasa,corecta si responsabila,dar perseverenta(chiar daca sunteti refuzati intr-un mod neprietenos).Legea va apara daca aveti
dreptate.

-Notati cand si cu cine ati vorbit din partea agentului economic respective,ca si raspunsul primit
-Daca sunteti nemultumiti de modul de rezolvare a reclamatiei va puteti adresa direct sau prin asociatiile pentru protectia consumatorilor, O.P.C.-lui,sau,dupa caz,instantelor judecatoresti competente
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.